Trøgstad fort

Trøgstad Fort er et av landets største innlandsfort med 1,3 kilometer tunneler og overbygde skytestillinger, og 500 meter skyttergraver. Fra tunnelen ved Stjerneplassen er det merket tursti "Fortet rundt", som passerer mange av forsvarsanleggene på Fortet. Det er satt opp skilt som forteller om anlegg inne i fjellet. Noen steder er det mulig å utforske de overbygde skytestillingene, mens det kun er adgang til tunnelene i forbindelse med omvisninger. Fortet er et populært friluftsområde, og fra utsiktstårnet på fortets høyeste punkt, Trøgstad varde (271 m o h), er det flott utsikt. I klart vær kan man blant annet se Gaustatoppen.

Trøgstad Forts Venner arrangerer "åpent fort" dager med omvisning. Utenom disse kan omvisning bestilles. Omvisningen finner sted i tunnelene, B-batteriet, og i lokalet med samlingen av bilder og dokumenter fra Trøgstads historie, og i de ytre forsvarsstillingene som omfatter skyttergraver, overbygde skytestillinger, kanonstillinger m.m. Omvisningen tar 1 - 1,5 timer. Det er flere hus på området, blant annet en særegen trebebyggelse som kan tas i øyesyn fra utsiden. På søndager selger Trøgstad skigruppe kaffe og vafler i Perhytta ved plattformen kl 11.00 - 15.00.

Trøgstad fort er en del av Glommalinjen og ble bygget i 1912-1917. I likhet med Høytorp fort, som ble påbegynt samtidig, var Trøgstad fort en sperrefestning, som hadde til hensikt å forsinke fremrykningen av fremmede tropper så meget at ordinære tropper kunne nå å samles og gå i posisjon. I 1960-1992 var Trøgstad fort styringssentral for Nikebatteriet med utskytningsområde på Havnås. Batteriet inngikk i en kjede med i alt fire batterier plassert rundt hovedstadsområdet. Rekkevidden dekket mesteparten av Sørøst-Norge. All militær aktivitet ble lagt ned i 1995.

Se hva som skjer ved Trøgstad fort: https://www.facebook.com/gammelteknisk.forening/events

Arrangementer hos Trøgstad fort

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.