Trøgstad fort

Trøgstad Fort er et av landets største innlandsfort med 1,3 kilometer tunneler og overbygde skytestillinger, og 500 meter skyttergraver. Et populært friluftsområde med flott utsikt fra utsiktstårnet på Trøgstad varde.

Underjordisk gang i et fjellanlegg, vegger, gulv og svakt buet tak i grå betong, lampe i taket

Tommy Glidseth, CC-BY-SA 4.0

Trapp innerst i en gang i fjellet på Trøgstad fort

Tommy Glidseth, CC-BY-SA 4.0

Kuppeloverbygning i betong liggende på en fjellknaus over en kommandobunker på Trøgstad fort

Tommy Gildseth, CC-BY-SA 4.0

Underjordisk gang i et fjellanlegg, vegger, gulv og svakt buet tak i grå betong, lampe i taket

Tommy Glidseth, CC-BY-SA 4.0

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Trøgstad Fort er et av landets største innlandsfort med 1,3 kilometer tunneler og overbygde skytestillinger, og 500 meter skyttergraver. Fortet dekker et stort område med flott natur, så også de i familien som ikke er veldig historieinteresserte har glede av å utforske området. Fra Stjerneplassen, som ligger ved inngangen til forsvarsanlegget, går det en merket tursti, "Fortet rundt", som passerer mange av severdighetene på fortet. Turen er ca 1,5 kilometer lang. Fra utsiktstårnet på fortets høyeste punkt, Trøgstad varde (271 m o h), er det flott utsikt. I klart vær kan man blant annet se Gaustatoppen.

Langs ruten er det satt opp skilt som forteller om anlegg inne i fjellet. Noen steder er det mulig å utforske de overbygde skytestillingene, mens det kun er adgang til tunnelene i forbindelse med omvisninger. Det er flere hus på området, blant annet en særegen trebebyggelse som kan tas i øyesyn fra utsiden. Pershytta ligger på samme høydedrag som Trøgstad varde og på søndager er det ofte mulig å kjøpe kaffe og vafler.

Trøgstad Forts Venner arrangerer "åpent fort" dager med omvisning. Utenom disse kan omvisning bestilles. Omvisningen finner sted i tunnelene, B-batteriet, og i lokalet med samlingen av bilder og dokumenter fra Trøgstads historie, og i de ytre forsvarsstillingene som omfatter skyttergraver, overbygde skytestillinger, kanonstillinger m.m. Omvisningen tar 1 - 1,5 timer.

Parkeringsplass på Festningsveien ved Gravstjern, rett før innkjøringen til bebyggelsen i Nedre leir.

Trøgstad fort er en del av Glommalinjen og ble bygget i 1912-1917. I likhet med Høytorp fort, som ble påbegynt samtidig, var Trøgstad fort en sperrefestning, som hadde til hensikt å forsinke fremrykningen av fremmede tropper så meget at ordinære tropper kunne nå å samles og gå i posisjon. I 1960-1992 var Trøgstad fort styringssentral for Nikebatteriet med utskytningsområde på Havnås. Batteriet inngikk i en kjede med i alt fire batterier plassert rundt hovedstadsområdet. Rekkevidden dekket mesteparten av Sørøst-Norge. All militær aktivitet ble lagt ned i 1995.

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Friluftsområde åpent for allmenheten hele døgnet hele året, men området er stengt for innkjøring fra Gravstjern mellom 19:00 og 07:00

Omvisning når det er åpent fort. Omvisning for grupper etter avtale

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Trøgstad fort

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Indre Østfold