Romsåsen gruver

Romsåsen gruver er den største av i alt 30 nikkelgruver i Norge, og den eneste som fortsatt er åpen for besøkende. En omvisning i gruva tar ca 1,5 timer og passer for alle aldersgrupper. Det er enkelte åpent dager hvor alle er velkomne i løpet av sesongen, ellers kun etter avtale for grupper.

Steinformasjoner i en gruve med istapper hengende ned i forkant av bildet

Illustrasjonsbilde

Steinformasjoner i en gruve med istapper hengende ned i forkant av bildet

Illustrasjonsbilde

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Gruvene ble anlagt i forbindelse med Rom Nikkelværk, som var i drift fra 1866 til 1876. Romsåsen er den største av i alt 30 nikkelgruver i Norge, og den eneste som fortsatt er åpen for besøkende. Gruvesystemet er stort og består i alt av tre etasjer. En omvisning i gruva tar ca 1,5 timer og passer for alle aldersgrupper. Det er enkelte åpent dager hvor alle er velkomne i løpet av sesongen, ellers kun etter avtale for grupper.

Romsåsen gruveopplevelser er en privat aktør som tilbyr klatring med tau i en 9 meter høy gruvevegg i "Katedralen", og rappellering ned en 20 meter dyp hovedsjakt. Ta på godt med klær, enkelte steder i gruven er temperaturen under 5 grader selv midt på sommeren! Aktiviteter som tilbys utenfor er en zipline på 180 meter, 12 meter over bakken, og treklatring i en høy og kraftig furu med toppsikring på 13 meter. Tilrettelagt uteområde med gapahuk på Nikkeltunet og bålplasser, benker og bord på Skogtunet.

Av hensyn til sikkerheten er nedre aldersgrense for klatring i gruven, treklatring og zipline satt til 6 år. Rappellering i gruven har aldersgrense på 10 år. Maksimum vekt er 120 kg, for treklatring 90 kg. Alle som skal klatre i parken må fylle ut egenerklæringsskjema. For yngre barn er det en liten balanseløype og andre småaktiviteter på Skogtunet, og et naturområde som innbyr til lek og moro. 

Fra Fossum bro er det skiltet til Romsåsen. Fra parkeringsplassen er det skiltet mot gruvene. Fortsetter man på stien ca 600 meter forbi gruvene tar stien av til høyre, og det er skiltet "Bygdeborg". Fortsett sørover, over det høyeste punktet på Romsåsen. Der passerer man et vanntårn og restene etter en gammel bygdeborg, sannsynligvis fra 500 år før vår tidsregning. Nedstigningen til p-plassen er bratt, men turen er enkel og passer for alle. Turen tar ca 1 time, med mange fine rasteplasser underveis.

Gå på flaggermusjakt ved gruven! Romsåsen er den artsrikeste lokaliteten i Norge når det gjelder flaggermus, åtte av Norges 14 arter er registret her. Fire arter er registrert inne i gruvene vinterstid, mens seks arter er observert jaktende utenfor sommerstid.

Historisk omvisning i gruvene 1 - 1,5 timer:
Barn fra 6 år kr 100
Voksen kr 200

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Forhåndsavtale for grupper på minimum 10 personer. I løpet av sesongen blir det enkelte åpen gruve dager for alle, følg med på gruvens facebookside for datoer

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer Romsåsen gruver

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Indre Østfold