Romsåsen Gruver

Gruvene er åpne for publikum hver søndag i sesongen i forbindelse med guidede turer arrangert av Askim kommune. Omvisningen tar ca 1,5 timer og passer for alle aldersgrupper. Aktiviteter er klatring med tau i en 9 meter høy gruvevegg i "Katedralen", og rappellering ned den 19 meter lange transportsjakten. Det er zip-line og treklatring. Tilrettelagt uteområde (Nikkeltunet) ved gruvene med stor gapahuk, rastebenker, bord, griller og bålplass.

Klatringen krever ingen forkunnskaper, egnet fra 6 år. Rappelleringen, dvs fire seg med tau nesten 20 meter ned i en av sjaktene, har en nedre aldersgrense på 10 år. Zip-linen på 180 meter er veldig populær og er egnet for alle aldre, men anbefales fra 6 år. Høyeste punkt over bakken på 12 meter. På Nikkeltunet står en furu på 13 meter som man kan klatre opp i på korte grener. Alle aktiviteter foregår unde roppsyn av instruktører og med nødvendig sikkerhetsutstyr. Vektgrensen for treklatring er 90 kg, for øvrige aktiviteter 120 kg. Ta på godt med klær, enkelte steder i gruven er temperaturen under 5 grader selv midt på sommeren!

Etter avtale kan man padle innover en vannfylt gruvegang, og med hodelykt speide etter flaggermus og andre severdigheterGruvene ble anlagt i forbindelse med Rom Nikkelværk, som var i drift fra 1866 til 1876. Romsåsen er den største av i alt 30 nikkelgruver i Norge, og den eneste som fortsatt er åpen for besøkende.

Arrangementer hos Romsåsen Gruver

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.