Høytorp Fort

Høytorp Fort ligger i et flott friluftsområde med mange turveier, så her kan familien vandre gjennom mer enn 100 års historie og samtidig nyte naturen. I sommermånedene er det guidede omvisninger inn i fjellanlegget og festningsmuseet.

 Massivt festningsanlegg på Høytorp Fort

Colliekar

Tøymagasinet, dvs. artilleribygningen på Høytorp fort, et stort brunt hus med saltak i fire etasjer og med fire sidedører

Colliekar

Festningen Høytorp fort sett fra luften med ekserserplassen og flere bygninger til venstre i bildet

Tommy Gildseth

 Massivt festningsanlegg på Høytorp Fort

Colliekar

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Festningsanlegget er massivt sett utenfra, og friluftsdelen av området er åpent for offentligheten hele året. Fjellanlegget er åpnet i forbindelse med omvisning om sommeren. Det kan også avtales privat omvisning for grupper. Rundt ekserserplassen på fortet ligger det flere bygninger fra perioder hvor fortet var i bruk. Området fortet ligger på er stort og et flott friluftsområde med mange turveier. Her kan familien gå på spennende oppdagelsesreise gjennom mer enn 100 års historie og samtidig nyte naturen.

Det er flere familiearrangementer i løpet av året. Se arrangementer på Høytorp fort.

Hovedanlegget er sprengt inn i fjellet, med bl.a. mannskapsrom, kjøkken, magasiner og kommandosentraler. Til sammen er det 1100 m tunneler og underjordiske ganger på området, ca 40 bygninger og tre kanoner. De tre kanonene på området sto opprinnelig på Høytorp Fort, men ble demontert og flyttet til Vestlandet under 2. verdenskrig. De er nå montert i de originale kanonstillingene. Et innendørs artillerimuseum inneholder ytterligere elleve kanoner fra perioden 1870-1944.

Omvisningene har en lengde på ca 1,2 kilometer, herav ca 0,5 kilometer under bakken. Varighet ca 1,5 timer, ytterligere 20-30 minutter hvis Artilleri-utstillingen skal inngå i omvisningen. Utstillingen kan ses på egenhånd før omvisningen, åpningstid kl 12.30-13.30 (juni-august).

Høytorp fort var operativt fram til krigsutbruddet. Den 13 og 14/4 1940 var fortet i kamp med tyske enheter i ett døgn. En norsk soldat og et ukjent antall tyskere ble drept i kampene. Frem til freden i 1945 var fortet hovedkvarter for den tyske vernemakten i indre Østfold. Etter krigen ble området brukt til øvingssenter, deretter hovedkvarter for Transportregimentet, fram til 1994. Anlegget ble fredet i 2001, og overdratt Eidsberg kommune i 2003.

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Fri adgang til uteområdet hele døgnet hele året

Juni, juli og august: omvisning kl 14.00

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Høytorp Fort

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Indre Østfold