Høytorp Fort

Festningsanlegget er massivt sett utenfra, og friluftsdelen av området er åpent for offentligheten hele året. I sommermånedene er det guidede omvisninger hver søndag inn i fjellanlegget og festningsmuseet. Høytorp Fort ligger i et flott friluftsområde med mange turveier, så her kan familien vandre gjennom mer enn 100 års historie og samtidig nyte naturen. 

Hovedanlegget er sprengt inn i fjellet, med bl.a. mannskapsrom, kjøkken, magasiner og kommandosentraler. Til sammen er det 1100 m tunneler og underjordiske ganger på området, ca 40 bygninger og tre kanoner. De tre kanonene på området sto opprinnelig på Høytorp Fort, men ble demontert og flyttet til Vestlandet under 2. verdenskrig. De er nå montert i de originale kanonstillingene. Et innendørs artillerimuseum inneholder ytterligere elleve kanoner fra perioden 1870-1944.

Det er flere familiearrangementer i løpet av året året, som vårdager i april, Høytorptreffet i august, og førjulsdager i november. Førjulsdagene byr på mange aktiviteter for barna. Blant aktivitetene er kjøring med militære kjøretøy, husdyr, stands, åpent fjellanlegg, tombola og salg av husflidsprodukter og varer fra boder. Maskoter og fakkeltog til nissen i fjellanlegget.

Høytorp fort var operativt fram til krigsutbruddet. Den 13 og 14/4 1940 var fortet i kamp med tyske enheter i ett døgn. En norsk soldat og et ukjent antall tyskere ble drept i kampene. Frem til freden i 1945 var fortet hovedkvarter for den tyske vernemakten i indre Østfold. Etter krigen ble området brukt til øvingssenter, deretter hovedkvarter for Transportregimentet, fram til 1994. Anlegget ble fredet i 2001, og overdratt Eidsberg kommune i 2003.

Arrangementer hos Høytorp Fort

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.