Stiklestad Nasjonale Kultursenter

Kultursenteret omfatter et stort område med den rekonstruerte middelaldergården Stiklastadir, Folkemuseet med over 30 bygninger, Kulturhuset med utstillinger, Stiklestad kirke, og et par kapeller. Friluftsscenen og amfiet er et av de største i Norden, og er bygget for fremføringen av "Spelet om Heilag Olav". I skolenes sommerferie er det "Vikingsommer på Stiklestad" med opplevelser for familien hver dag bortsett fra mandager.

Se arrangementer på Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Aktivitetene i "Vikingsommer på Stiklestad" foregår ute og inne på middelaldergården Stiklastadir. I det imponerende Langhuset, med en lengde på 36 meter og 7,5 meter under taket, ser man hvordan høvdingen på Stiklastadir kan ha bodd i vikingtid, og man får høre historier om tiden før det berømte slaget på Stiklestad. Det vises tradisjonelt håndverk og barna kan stille spørsmål om alt de ser og lurer på! Rundt langhuset er det flere andre bygninger som også er en del av middelaldergården.

Utenfor kan barna bli med rundt og mate dyrene på gården, det er gris, sau og høns, lære å skyte med pil og bue, leke i den store pilegrimslabyrinten mm. Guidede familieomvisninger hver time som forteller historien om helgenkongen, og som viser rundt der hvor slaget sto. To ganger om dagen er det et lekeslag hvor barn fra 5 år kan bli med på kongshærens eller bondehærens side og kjempe med sverd og skjold!

I tilknytning til gården ligger Folkemuseet på Stiklestad. Det består av over 30 bygninger fra 1600- til 1800-tallet som viser livet i bondesamfunnet i Verdal og omegn. I Telthuset, som var et militært lager for lokale hæravdelinger, har Vegvesenet en veihistorisk utstilling. Mange av husene er åpne om sommeren. I en av de større gårdsbygningene ligger Molåna kafé med betjeningen kledd i tidsriktige klær.

I samme område ligger Stiklestad kirke fra 1180, som i følge tradisjonen er satt opp der hvor Olav den Hellige falt under slaget. Et par hundre meter fra kirken står Olavsstøtta, det eldste kjente monumentet i Norge.

Stiklestad er stedet der Olav Haraldsson, bedre kjent som Olav den Hellige, falt i et slag i 1030. Det fikk store konsekvenser for landet. Hovedutstillingen i Kulturhuset er "Stiklestad 1030" som tar for seg tiden før og etter slaget. Det vil si overgangen fra førkristen til kristen tid. I tillegg skiftende utstillinger. Museumsbutikk. Hvert år i juli er det "Olsokdagene på Stiklestad". Kjernen i festivalen er friluftsteatret "Spelet om Heilag Olav".

Arrangementer hos Stiklestad Nasjonale Kultursenter

12:00
09
Dec
2023

Jul på Stiklestad

Stort gratis julemarked i borggården og kulturhuset med lokalmat, husflid og håndverk. Aktiviteter, musikk, fakler, fjøsnisse og førjulstemning.

12:00
10
Dec
2023

Jul på Stiklestad

Stort gratis julemarked i borggården og kulturhuset med lokalmat, husflid og håndverk. Aktiviteter, musikk, fakler, fjøsnisse og førjulstemning.