De Værdalske befestninger

De Værdalske befestninger er et nasjonalt festningsverk ved grensen mot Sverige, ferdigstilt i 1911. Anlegget består av Søndre og Nordre Galleri, to forsvarsanlegg sprengt inn i fjellet på hver side av elven Inna. I tillegg et stjerneformet blokkhus, en kanonstilling og Stene skanse. Severdighetene ligger spredt, og inviterer til en spennende fjelltur i historisk landskap. Anleggene er vel verdt et besøk, men kanskje ikke med de aller minste barna.

Fjellgalleriene Nordre og Søndre Galleri utgjør hoveddelen av festningsanlegget. Hver består av en 90 meter lang fjellhall, sprengt inn i fjellet i et trangt pass på hver side av elva Inna. Galleriene som stikker ut av fjellet skulle forsvare veien som gikk gjennom den smale dalen, og var utstyrt med kanoner og mitraljøser. Inndalen var hovedforbindelsen mellom Trøndelag og Jämtland, og en naturlig ankomstvei hvis unionsoppløsningen og det anstrengte forholdet til Sverige i årene etter hadde ført til militær konflikt. Fjellhallene var ment for innkvartering og lagring av mat, ammunisjon mm.

Blokkhuset, eller bunkeren, var en forsvarstilling på en høyde rett overfor militærleiren Vaterholmen, ca 1,5 km vest for galleriene. Den er delvis nedsprengt i fjellet, med én meter tykke vegger av jern og betong, og mange skyteskår for gevær og mitraljøser. Skulle anleggene lenger opp i dalen bli tatt av svenskene kunne soldatene trekke seg tilbake til blokkhuset, med full kontroll over dalen under. Det er originale benker inne i bunkeren. Utenfor er det en bålplass.

Arrangementer hos De Værdalske befestninger

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.