Slottsfjellsmuseet og Slottsfjelltårnet i Tønsberg

Ruinparken på Slottsfjellplatået viser rester etter en av landets største middelalderborger, Tunsberghus. Ruinparken etter Tunsberghus omfatter over 700 meter ringmur med spor etter rondeller og kasteller, en kongehall, og kirke. Slottsfjelltårnet ble reist i 1888 som et symbol på områdets tilknytning til middelalderen. Det er 17 meter høyt og byr på en fantastisk utsikt. Ved foten av fjellet ligger Slottsfjellsmuseet, som formidler fjellets historie og en rekke andre temaer relatert til Vestfold fylke, med hovedvekt på Tønsbergområdet. På platået mellom selve Slottsfjellet og museumsbygningen ligger museets friluftsavdeling, Vestfoldtunet. Slottsfjellhulene er et bunkeranlegg som ble bygget av tyskerne under 2. verdenskrig. Enten det er friluftsområdet og god utsikt, eller historien som vekker nysgjerrigheten, kan familien få flere timer til å gå her! Kafé i museumsbygningen.

Slottsfjellsmuseet forteller om områdets sentrale betydning i vikingtiden, om Tunsberghus, som var kongesete og riksborg fra 1234 og frem til 1503, da anlegget ble jevnet med jorden. Utstillingen "Høyt hevet - middelalder på Tunsberghus" presenterer borgens mange funksjoner. I utstillingen inngår mange originalgjenstander og troverdige replikaer, pluss digitale arbeider. Tønsberg er Norges eldste by, skal man tro Snorres fortelling.

I Vikinghallen i museet står handelsskipet fra Klåstad, som er det eneste bevarte vikingskipet utenfor Oslo. I tillegg presenteres historien om Osebergfunnet, gravskipet med Europas største vikingfunn, som ble funnet ca 3 km nord for Tønsberg sentrum. Hvalhallen viser skjeletter av de hvalsortene det ble fanget flest av. Det største er av en blåhval, som ble ca 27 meter lang. I tilknytning til hvalhallen fortelles historien om hvalfangst-pioneren Svend Foyn, som etterlot seg mange spor i Tønsberg. Andre temaer er sjøfart, by- og grevskapshistorie, folkekunst, mm.

På Tallak, platået mellom Slottsfjellet og museumsbygningen, ligger museets friluftsavdeling, Vestfold-tunet. Det ble anlagt på 1940-50 tallet som en typisk Vestfold-gård, med flere tilflyttede hus fra ulike deler av fylket. Den eldste bygningsdelen stammer fra 1400-tallet.

Slottsfjellhulene fra 2. verdenskrig er et tysk bunkeranlegg fra 1941, som ble benyttet som tilflukts- og oppholdsrom for tyske soldater som passet skytestillinger på fjellet og i nærområdet. Det er lagt inn koboltblå belysning i hulene, for å markere visse avsnitt, som gjør dem til en spennende opplevelse, ikke minst for barn.

Arrangementer hos Slottsfjellsmuseet og Slottsfjelltårnet i Tønsberg

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.