Slottsfjellsmuseet og Slottsfjelltårnet i Tønsberg

Slottsfjellets historie går tilbake til 1200-tallet da Tunsberghus, som var kongesete og riksborg, tronet på toppen av fjellet. Gå en tur på fjellet, nyt utsikten og føl historiens sus! Det er fortsatt spor etter den 700 meter lange ringmuren med rondeller og kasteller, en kongehall, og en kirke. Besøk det 17 meter høye slottsfjelltårnet når det er åpent om sommeren, og hele året Slottsfjellmuseet ved foten av fjellet. Museet har innendørs utstillinger og en friluftsavdeling, Vestfoldtunet. Kafé og museumsbutikk.

Tunsberghus ble jevnet med jorden i 1503 og aldri bygget opp igjen siden kongesetet ble flyttet nærmere dagens Oslo. Utstillingen "Høyt hevet - middelalder på Tunsberghus" i Slottsfjellmuseet presenterer borgens mange funksjoner. I utstillingen inngår mange originalgjenstander og troverdige replikaer, pluss digitale arbeider. Museet er senter for borgforskningen i Norge, og i det lille lokalet som rommer Norsk Borgsenter er det tegninger av alle større borganlegg i Norge fra vikingtid, med beskrivelse og angivelse av plassering.

Hvalhallen er også spennende for de minste. Den viser skjeletter av de hvalsortene det ble fanget flest av. Det største er av en blåhval, som ble ca 27 meter lang. I tilknytning til hvalhallen fortelles historien om hvalfangst-pioneren Svend Foyn, som etterlot seg mange spor i Tønsberg. En annen større utstilling er "Vestfoldbunaden - i en dåm av Sagatid" med små og store modeller, mange farger og mønstre. Andre temaer er sjøfart, by- og grevskapshistorie, folkekunst, mm. fra Vestfold og området rundt Tønsberg.

I museets vikinghall står handelsskipet fra Klåstad, som er det eneste bevarte vikingskipet utenfor Oslo. Dette fjerde vikingskipet ble ikke funnet i en grav, men på havets bunn. Eller i det som en gang hadde vært havbunn. Det er interaktive skjermer med mye informasjon om skipet. I tillegg presenteres historien om Osebergfunnet, gravskipet med Europas største vikingfunn, som ble funnet ca 3 km nord for Tønsberg sentrum. Det er flere spennende gjenstander i montre på veggen. På brygga i Tønsberg ligger en rekonstruksjon av Klåstad-skipet.

På Tallak, platået mellom Slottsfjellet og museumsbygningen, ligger museets friluftsavdeling, Vestfold-tunet. Det ble anlagt på 1940-50 tallet som en typisk Vestfold-gård, med flere tilflyttede hus fra ulike deler av fylket. Den eldste bygningsdelen stammer fra 1400-tallet.

Se hva som skjer på Slottsfjellsmuseet: https://www.facebook.com/slottsfjellsmuseet/events/?ref=page_internal

Arrangementer hos Slottsfjellsmuseet og Slottsfjelltårnet i Tønsberg

12:00
07
Oct
2023

Høstferiemoro

Aktiviteter for barn hver dag hele høstferien.