Slottsfjellsmuseet og Slottsfjelltårnet i Tønsberg

Slottsfjellets historie går tilbake til 1200-tallet da Tunsberghus, som var kongesete og riksborg, tronet på toppen av fjellet. Det er fortsatt spor etter den 700 meter lange ringmuren med rondeller og kasteller, en kongehall, og en kirke. I dag markerer det 17 meter høye slottsfjelltårnet områdets tilknytning til middelalderen. Slottsfjellmuseet ved foten av fjellet har innendørs utstillinger og en friluftsavdeling, Vestfoldtunet. Kafé og museumsbutikk.

Tunsberghus ble jevnet med jorden i 1503 og aldri bygget opp igjen siden kongesetet ble flyttet nærmere dagens Oslo. Utstillingen "Høyt hevet - middelalder på Tunsberghus" i Slottsfjellmuseet presenterer borgens mange funksjoner. I utstillingen inngår mange originalgjenstander og troverdige replikaer, pluss digitale arbeider. Tønsberg er Norges eldste by, skal man tro Snorres fortelling.

I museets vikinghall står handelsskipet fra Klåstad, som er det eneste bevarte vikingskipet utenfor Oslo. I tillegg presenteres historien om Osebergfunnet, gravskipet med Europas største vikingfunn, som ble funnet ca 3 km nord for Tønsberg sentrum. Hvalhallen viser skjeletter av de hvalsortene det ble fanget flest av. Det største er av en blåhval, som ble ca 27 meter lang. I tilknytning til hvalhallen fortelles historien om hvalfangst-pioneren Svend Foyn, som etterlot seg mange spor i Tønsberg. Andre temaer er sjøfart, by- og grevskapshistorie, folkekunst, mm. fra Vestfold og området rundt Tønsberg.

På Tallak, platået mellom Slottsfjellet og museumsbygningen, ligger museets friluftsavdeling, Vestfold-tunet. Det ble anlagt på 1940-50 tallet som en typisk Vestfold-gård, med flere tilflyttede hus fra ulike deler av fylket. Den eldste bygningsdelen stammer fra 1400-tallet.

Arrangementer hos Slottsfjellsmuseet og Slottsfjelltårnet i Tønsberg

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.