Slottsfjellsmuseet og Slottsfjellstårnet i Tønsberg

Slottsfjellsmuseet og Slottsfjellstårnet i Tønsberg er sammen med rester etter en av landets største middelalderborger, Tunsberghus, og friluftsmuseet Vestfoldtunet, nok til mange timers familieaktiviteter!

Slottsfjellmuseet med Slottsfjellstårnet på en høyde i bakgrunnen

BarnasNorge.no

 Slottsfjellstårnet i Tønsberg en sommerdag

Bernt Rostad, CC-BY 2.0

Messingskilt festet på fjellet som forteller kort om historien til Slottsfjellstårnet  i Tønsberg

Bernt Rostad, CC-BY 2.0.

Slottsfjellmuseet med Slottsfjellstårnet på en høyde i bakgrunnen

BarnasNorge.no

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Slottsfjellets historie går tilbake til 1200-tallet da Tunsberghus, som var kongesete og riksborg, tronet på toppen av fjellet. Gå en tur på fjellet, nyt utsikten og føl historiens sus! Det er fortsatt spor etter den 700 meter lange ringmuren med rondeller og kasteller, en kongehall, og en kirke. Besøk det 17 meter høye Slottsfjellstårnet når det er åpent om sommeren, og hele året Slottsfjellsmuseet ved foten av fjellet. Museet har innendørs utstillinger og en friluftsavdeling, Vestfoldtunet. Kafé og museumsbutikk.

Se hva som skjer på Slottsfjellsmuseet: https://www.facebook.com/slottsfjellsmuseet/events/?ref=page_internal

Tunsberghus ble jevnet med jorden i 1503 og aldri bygget opp igjen siden kongesetet ble flyttet nærmere dagens Oslo. Utstillingen "Høyt hevet - middelalder på Tunsberghus" i Slottsfjellsmuseet presenterer borgens mange funksjoner. I utstillingen inngår mange originalgjenstander og troverdige replikaer, pluss digitale arbeider. Museet er senter for borgforskningen i Norge, og i det lille lokalet som rommer Norsk Borgsenter er det tegninger av alle større borganlegg i Norge fra vikingtid, med beskrivelse og angivelse av plassering.

Hvalhallen er også spennende for de minste. Den viser skjeletter av de hvalsortene det ble fanget flest av. Det største er av en blåhval, som ble ca 27 meter lang. I tilknytning til hvalhallen fortelles historien om hvalfangst-pioneren Svend Foyn, som etterlot seg mange spor i Tønsberg. En annen større utstilling er "Vestfoldbunaden - i en dåm av Sagatid" med små og store modeller, mange farger og mønstre. Andre temaer er sjøfart, by- og grevskapshistorie, folkekunst, mm. fra Vestfold og området rundt Tønsberg.

I museets vikinghall står handelsskipet fra Klåstad, som er det eneste bevarte vikingskipet utenfor Oslo. Dette fjerde vikingskipet ble ikke funnet i en grav, men på havets bunn. Eller i det som en gang hadde vært havbunn. Det er interaktive skjermer med mye informasjon om skipet. I tillegg presenteres historien om Osebergfunnet, gravskipet med Europas største vikingfunn, som ble funnet ca 3 km nord for Tønsberg sentrum. Det er flere spennende gjenstander i montre på veggen. På brygga i Tønsberg ligger en rekonstruksjon av Klåstad-skipet.

På Tallak, platået mellom Slottsfjellet og museumsbygningen, ligger museets friluftsavdeling, Vestfold-tunet. Det ble anlagt på 1940-50 tallet som en typisk Vestfold-gård, med flere tilflyttede hus fra ulike deler av fylket. Den eldste bygningsdelen stammer fra 1400-tallet.

Barn (0-6 år) gratis
Barn/ungdom (7-17 år) kr 70
Voksen kr 100
Familie (2 voksne + 2 barn) kr 270

Salg av årskort

Gratis inngang hver tirsdag i perioden 1/9 - 30/4

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Slottsfjellsmuseet:
Tirsdag til søndag: 11:00-16:00

Slottsfjellsmuseet og Slottsfjellstårnet:
Sommeråpent 1/6 - 31/8: alle dager 11:00-16:00

Torsdag åpent til 19:00

Åpent mandag 11:00-16:00 i skolenes vinter- (uke 8), påske- og høstferie (uke 40)

Stengt primo januar, 17/5, 18/12 - 31/12

Vestfoldtunet:
Omvisning i flere av husene om sommeren

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Slottsfjellsmuseet og Slottsfjellstårnet i Tønsberg

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Tønsberg