Narvik Museum

Museet er Narviks bymuseum og formidler først og fremst byhistorien, som henger uløselig sammen med jernbaneforbindelsen, Ofotbanen, over fjellet mot Sverige. Det er derfor nesten symbolsk at museet holder til det tidligere, og godt synlige, administrasjonsbygget til NSB fra 1902.

Se arrangementer på Narvik Museum.

Utstillingene holder seg til temaet og formidler historien om hvordan byen og området har utviklet seg frem mot dagens landskap, samt byggingen av Ofotbanen, og den viktige malmtrafikken. Utviklingen dokumenteres av en fotoutstilling og mange modeller: togmodeller, modelljernbane, landskapsmodeller, malmskip og den gamle malmkaia.

I utstillingen "Togvogn" sitter man på seter som i en togvogn og ser film på lerret. Det er tre forskjellige videoer, i den ene kjører man tog fra Bjørnfjell til Narvik by med fort film, akkompagnert av lokalprodusert musikk. Modelljernbanen "Norddalsbrua" har to forskjellige modelltog som kjører over brua, et malmtog og et passasjertog. Ofotbanen gikk tidligere over brua, og man kan fortsatt se den fra der banen går i dag.

I juni 2023 åpner en ny permanent utstilling som handler om elektrifiseringen av Ofotbanen og utbyggingen av vannkraft i området for å skaffe drift til banen. Utstillingen åpner i forbindelse med banens 100 års jubileum. Målgruppen for utstillingen er barn i alderen 10-12 år.

I løpet av året åpner også en krabbetunel under Fagernesmodellen, en modell av det gamle handelsstedet på Fagernes. Fagernes er en forstad til Narvik mot øst, og endestasjonen for Ofotbanen. Statius Mosling på Fagernes gård, som utgjorde tettstedet på 1800-tallet, var en av drivkreftene bak banen. Krabbetunellen har derfor fått navnet Moslingtunellen. Inne i tunellen vil det være mulighet for formidling til målgruppen, som er barnehagebarn og barn i tidlig skolealder.

Utenfor museet står lokomotivet EI.12, et elektrisk lok bestående av to sammenkoplede vogner. Loket gikk på Ofotbanen fra 1950-tallet og til tidlig 1990-tallet. Den ene vognen er åpen for besøkende og for guidede turer.

Arrangementer hos Narvik Museum

12:00
02
Dec
2023

Julemarked hos Narvik museum

Julemarked ved museet.