2 minutter lesing

Hva kan vi gjøre i høstferien?

Publisert
6/4/2024

Skolenes høstferie i uke 40 og 41 betyr normalt mange feriestemte barn og, kanskje litt stressede, voksne, som skal finne på "noe å gjøre". For noen er naturen det opplagte valget, med utgangspunkt i bolig, eller hytte på fjellet eller ved sjøen. For andre er det lekeland, biblioteker, museer, vitensentre, teater, kino, trampolinehaller, klatrevegger, svømmehaller og lignende. Men husk: det er annerledes i år! 
De fleste av de nevnte aktivitetene, og særlige høstferiearrangementer, har plassbegrensning av smittevernhensyn. Det er særlig relevant i de større byene. Arrangementer, for eksempel på bibliotekene, krever påmelding av samme grunn, selv om de er gratis. Andre arrangementer og aktiviteter krever, eller oppfordrer sterkt til, forhåndskjøp av billetter. Noen har ikke lenger billettsalg på stedet, mens aktiviteter som i utgangspunktet har drop-in, med billettsalg, advarer om at det sjelden er ledig drop-in kapasitet. Det er også mange aktiviteter, for eksempel vitensentre, med mange berøringsaktiviteter, som selger billetter til to besøkspuljer, en om formiddagen og en om ettermiddagen. Perioden i mellom brukes til rengjøring. 
Alle tiltakene medfører kraftig begrensning i drop-in mulighetene. Det er også langt færre høstferiearrangementer enn for ett år siden. Kort og godt: hvis planen er å finne aktiviteter og/eller arrangementer for barn i høstferien, så start planleggingen NÅ! Et godt sted å begynne er BarnasNorge.no! For alle aktiviteter og arrangementer er det lenke til arrangørsidene. Sjekk disse, og MELD DERE PÅ ELLER BESTILL BILLETTER SNAREST! Ellers kan det raskt gå fra forventningsfulle til skuffede barn!
Formålet med høstferien, den såkalte potetferien, var å gi skoleungdom fri for å hjelpe til på gårdene med innhøstingen. Det er mange som har stilt spørsmål om behovet for ferien i våre tider, så kort tid etter at skoleåret har begynt. I annerledesåret 2020 er det nok færre som stiller spørsmålet, barna har godt av de pausene de kan få fra den unormale normalen i barnehagen, skolegården, kollektivtransporten mm., og for mange av oss voksne har større frihet på arbeidsplassen brakt mer fleksibilitet inn i familielivet.
God ferie!