Aktivitetstips

2 minutter lesing

Hva kan vi gjøre i høstferien?

Publisert
9.1.2024

Skolenes høstferie i uke 40 og 41 betyr normalt mange feriestemte barn og, kanskje litt stressede, voksne, som skal finne på "noe å gjøre". For noen er naturen det opplagte valget, med utgangspunkt i bolig, eller hytte på fjellet eller ved sjøen. For andre er det lekeland, biblioteker, museer, vitensentre, teater, kino, trampolinehaller, klatrevegger, svømmehaller og lignende. Men husk: det er annerledes i år! 
De fleste av de nevnte aktivitetene, og særlige høstferiearrangementer, har plassbegrensning av smittevernhensyn. Det er særlig relevant i de større byene. Arrangementer, for eksempel på bibliotekene, krever påmelding av samme grunn, selv om de er gratis. Andre arrangementer og aktiviteter krever, eller oppfordrer sterkt til, forhåndskjøp av billetter. Noen har ikke lenger billettsalg på stedet, mens aktiviteter som i utgangspunktet har drop-in, med billettsalg, advarer om at det sjelden er ledig drop-in kapasitet. Det er også mange aktiviteter, for eksempel vitensentre, med mange berøringsaktiviteter, som selger billetter til to besøkspuljer, en om formiddagen og en om ettermiddagen. Perioden i mellom brukes til rengjøring. 
Alle tiltakene medfører kraftig begrensning i drop-in mulighetene. Det er også langt færre høstferiearrangementer enn for ett år siden. Kort og godt: hvis planen er å finne aktiviteter og/eller arrangementer for barn i høstferien, så start planleggingen NÅ! Et godt sted å begynne er BarnasNorge.no! For alle aktiviteter og arrangementer er det lenke til arrangørsidene. Sjekk disse, og MELD DERE PÅ ELLER BESTILL BILLETTER SNAREST! Ellers kan det raskt gå fra forventningsfulle til skuffede barn!
Formålet med høstferien, den såkalte potetferien, var å gi skoleungdom fri for å hjelpe til på gårdene med innhøstingen. Det er mange som har stilt spørsmål om behovet for ferien i våre tider, så kort tid etter at skoleåret har begynt. I annerledesåret 2020 er det nok færre som stiller spørsmålet, barna har godt av de pausene de kan få fra den unormale normalen i barnehagen, skolegården, kollektivtransporten mm., og for mange av oss voksne har større frihet på arbeidsplassen brakt mer fleksibilitet inn i familielivet.
God ferie!   

Nytt og aktuelt

5 digitale formildingsmedier

https://ringerikebibliotek.no/2020/03/les-billedboker-fra-billedbokhylla-no/ https://lesekroken.no/ https://www.youtube.com/results?search_query=vennebyen+norsk https://www.123puslespill.no/ https://www.barneforlaget.no/ https://www.youtube.com/results?sp=mAEB&search_query=pudding-tv https://www.xn--slvberget-l8a.no/Anbefalinger/Lesetips-for-barn-og-unge/23-eventyrboeker-du-boer-lese Koronaviruset påvirker hverdagen, og selv etter snart ett år er lite tilbake til normalen. Det er langt mellom arrangementer for barn og barnefamilier, og de som er har alle begrenset antall plasser. Strømmetilbudene for familier blomstret opp i løpet av sommeren og høsten i fjor, men dabbet så av i påvente av en normalisering. Som ikke har inntruffet enda. Tvert imot. Det ligger imidlertid flere digitale godbiter på nettet, som kan oppta barna i timesvis. Til adspredelse fra filmer og spill. Vi har valgt ut 5 av tilbudene: - Fortellinger for barn - hør en god historie, publisert av Deichman hovedbibliotek i Oslo. Hør "Prinsessen som ingen kunne målbinde", "Rot og Bjørne tegner", "Garmanns sommer", "Liten og lur", "Høytlesning med dragartist Elekstra Puzzz" og "Jonas i jungelen". Alle levende fremført, i prinsessefortellingen dukker Askeladden opp i egen høye person! - Eventyrstund for de små, publisert av Litteraturhuset i Oslo på YouTube. Lytt til høytlesning av 22 kjente eventyr, med varighet fra 4 - 28 minutter. I alle fortellingene vises det illustrasjoner under opplesningen, som gjør fortellingen enklere å forstå for de minste, og maner til fantasien - Billedbøker for barn i Billedbokhylla, en tjeneste fra Nasjonalbiblioteket. Nasjonalbiblioteket har samlet et stort antall billedbøker for barn, mange med lite tekst og store enkle illustrasjoner, perfekt for de minste barna. Klikk på lenken "liste over billedbøkene vi har samlet så langt" midt på siden, og deretter knappen [Les på nett] for den noka dere vil lese. Mindre egnet for mobiltelefoner, bør ses på nettbrett eller større skjerm - Vennebyen med Apa, Elfie og Ted, hvem kjenner ikke dem? Apen Apa i politiet, elefanten Elfie i brannvesenet, og bjørnen Ted i ambulansetjenesten - alle gjør de sitt til at Vennebyen skal være et trygt sted å være. Animasjonsfilmene er opp til 1 timer lange (korte reklamer hvis man ikke er logget inn på YouTube) - 123puslespill på datamaskin, smarttelefon eller nettbrett. Dette har vært en av BarnasNorge.no s favorittsider i mange år. 80 flotte motivbilder som gjøres om til puslespill med valgfri vanskelighetsgrad: Barn, Lett, Middels eller Vanskelig. Her kan hele familien være opptatt med samme aktivitet på samme tid! Og skulle ikke det være nok kan man laste opp sitt eget motiv, og samle det
This is some text inside of a div block.