1 minutter lesing

Alt du trenger å vite om barn og koronaviruset

Publisert
21/3/2024

Tittelen lover ikke rent lite, men det er hva Regjeringen ønsker å formidle med siden "Informasjon til foreldre om barn og koronavirus". Den gir informasjon til foreldre med barn i barnehagen, på barneskole, og på ungdomsskole og videregående. Bli (enda mer) fortrolig med trafikklysmodellen, barnebursdager, Halloween (!) og andre private tilstelninger, innreiseregler, lek og overnatting, fritidsaktiviteter mm. 
Gå til informasjonssiden her 
Nederst på informasjonssiden finner du noen korte videoer, og et skjema for når barnet skal holdes hjemme, og når det skal testes. Vi i BarnasNorge.no falt for videoen med visningsteksten "Barnet må være hjemme fra skolen:". Se den, og opplev to barn som har full kontroll ...., og få mye god (korona)kunnskap på 4 minutter. Blant at munnbind ikke anbefales til barn under 12 år.
Et begrep som er blitt "landskjent" i forbindelse med pandemien, og som også kommer fram i videoen, er kohort. Ikke helt fortrolig med begrepet? Språkrådet skriver på sin hjemmeside at de nok hadde foretrukket et mer alment begrep, som gruppe eller lag, alene eller sammensatt med et annet ord. Kohort er et statistisk begrep, som betegner "en gruppe av personer med felles kjennetegn". Den mest brukte kohorten er alderskohorten, dvs. personer som er født samme år. Kohort i korona-sammenheng, som ordet brukes i veiledningene fra Utdanningsdirektoratet, er derfor retningslinjer for en gruppe barn i samme alder. 
Johns Hopkins University Medicine i USA er sannsynligvis globalt det mest profilerte medisinske senter for kunskap om Covid-19. Der finner man også et kart med diverse statistikker om Covid-19 utviklingen i hele verden, som oppdateres fortløpende. Opplysningene herfra brukes også i norske nyhetskanaler. Se kartet her