Valdres Folkemuseum

Friluftsmuseet er et av de største i Norge med ca 100 hus og anlegg: gårder, husmannsplasser, støls- og utmarksområder, og jakt- og fangstinstallasjoner. Om sommeren går det dyr i utmarka på museet. Det er utstillinger i noen av husene på friluftsområdet, mens hovedutstillingen er i det moderne, og arkitektonisk karakteristiske, Velkomstbygget. I bygget er det også museumsbutikk og kafé.

Hovedutstillingen i Velkomstbygget, "Rotasjon", er utformet av arkitektkontoret Snøhetta, og omfatter tre forskjellige temautstillinger: en utstilling med drakter og gjenstander fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt, en utstilling om nasjonalisme i Norge, med gjenstander fra folkemuseets egne samlinger, og en temporær utstilling. Bygget huser også en unik instrumentutstilling, med særlig fokus på langeleiken. Se landets eldste strengeinstrument, en 500 år gammel langeleik! Museet har også et instrumentverksted.

I høysesongen om sommeren er det forskjellige aktiviteter på museet hver dag. Det vises filmer og det er omvisning. Er man heldig møter man budeia på stølen, og et besøk i huset hennes er gjerne et høydepunkt for små og store. I høysesongen kan man også støte på en tunvert som er god til et klassisk håndverk, eller som kan fortelle historier. Besøkende kan også komme til å oppleve folkemusikk og folkedans fra Valdres i Rognebygningen. Griser, høner, sauer og kyr går i utmarksområdet i høysesongen om sommeren.

For barna er det lekeplass på museumsplassen med huske, sandkasse, balansestokk og stylter. I utstillingsbygget er det tegnekrok og dukkehus. Museet har også en natursti på 1,7 kilometer som er en hyggelig familietur.

Arrangementer hos Valdres Folkemuseum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.