Ullensaker museum

Museet relokaliseres og vil stå klart innen 2025. Det er kun inngang til besøkstunet, ikke utstillinger.

Museet har seks faste utstillinger: helse i historisk lys, 2. verdenskrig og Trandumskogen, et romanihjem, lokale skomakertradisjoner, Ullensaker gjennom 10.000 år og meterologiske målinger. Hvert år vises en ny temporær utstilling. Barnas dag, tematurer, omvisninger og julemarked. Kafé.

"Helse på spill": legen Thorgeir Svanøe arbeidet i Ullensaker fra 1886 til 1926. I utstillingen kan du møte han og hans familie som eksempler på sin samtid. Selv ikke legens familie var forskånet for helsefarer. Prøv helsespillet, trimstasjonen eller dass-quizen. "Skudd i mørket - hva skjedde i Trandumskogen": utstillingen forteller om livet under 2. verdenskrig og det som skjedde i Trandumskogen. Den forteller også om sovjetiske krigsfanger, og gir et nærmere blikk på historiene til menneskene som ble henrettet i skogen. 5 av de 6 britene som ble henrettet i Trandum ble tatt for sabotasjeforsøk på tungtvanns-annlegget i Rjukan"Furua" - et romanihjem": «Furua», som stua kalles, tilhørte en gang romanimiljøet på Gardermoen. Her ble bl a Ludvig Karlsen, stifteren av Evangeliesenteret, født. Stua ble benyttet som vinterbolig og er satt i stand og innredet slik den var da romanifolket bodde der. Sammen med Østerrikegata 13 er "Furua" med på å fortelle den ikke-militære aktiviteten som vokste frem på Gardermoen, men som ikke ville ha vært der uten at det også var militær aktivitet her.

"Skomaker, bli ved din lest": utstillingen er laget av gjenstander fra to lokale skomakerverksteder. Disse representerer skomakerfaget i to ulike perioder på 1900-tallet.Litt skohistorie er det også blitt plass til, og i første rom kan du hilse på en meget kjent tøffelvenn og en minst like kjent juletrestøvel!

"Ull's rike - liv og virke i Ullensaker gjennom 10 000 år": fra steinalderen til middelalderen "Været vertikalt - om ballonger, vær og flytrafikk": etter 2. verdenskrig ble det anlagt en værstasjon på Gardermoen, som var i bruk helt frem til slutten av 1980-tallet.

Arrangementer hos Ullensaker museum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.