Treriksrøysa - grensemarkering i Pasvik

Varden "Treriksrøysa" er grensepunktet mellom Russland, Finland og Norge, og visstnok det eneste stedet i verden hvor tre forskjellige tidssoner møtes i et landfast punkt. Grensemerket ligger på Krokfjellet, ca 120 km sør for Kirkenes. Den korteste veien er å parkere ved Grensefoss, og deretter følge merket sti ca 5 km.

Kartutsnitt med markering av Treriksrøysa på grensen mellom Norge, Finland og Russland

1881.no / Norkart

Kartutsnitt med markering av Treriksrøysa på grensen mellom Norge, Finland og Russland

1881.no / Norkart

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Varden "Treriksrøysa" er grensepunktet mellom Russland, Finland og Norge, og visstnok det eneste stedet i verden hvor tre forskjellige tidssoner møtes i et landfast punkt. Grensemerket ligger på Krokfjellet, ca 120 km sør for Kirkenes. Den korteste veien er å parkere ved Grensefoss, og deretter følge merket sti ca 5 km til grensemerket.

Ved p-plassen er det en stor gapahuk i tre med sittebenker og bord hvor man kan søke ly for været eller nyte matpakken. Stien fra p-plassen følger ATV sporet som grensevaktene bruker til patruljering. Fra Grensefoss kommer man også inn i Øvre Pasvik Nasjonalpark. Alternativt kan man parkere ved nordsiden av vannet Sortbrysttjern og gå en lenger tur til grenserøysa. Det kan være svært vått tidlig vår, eller etter regnperioder, på stiene og veiene.

Det er STRENGT forbudt å gå rundt varden, det vil si å forlate norsk jord, eller å bevege seg inn i den snauhogde grensegaten som går inntil varden. Begge deler er overtredelse av grenseforskriftene som det reageres meget strengt på. Det er hyppige grensepatruljer fra så vel russisk som norsk side, og grensevaktene kan dessuten observere grensegaten og selve grensemerket fra de fast bemannede observasjonspostene. Grensevaktene på norsk side har politimyndighet og kan arrestere besøkende som overtrer grensen fra Norge.

Se turbeskrivelse: https://ut.no/turforslag/117658

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Fri adgang hele året, men kun tilgjengelig på ski om vinteren. Veien brøytes ikke, så det er en forholdsvis lang skitur

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Treriksrøysa - grensemarkering i Pasvik

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.