Telemarkskanalen med rutebåt mellom Skien og Dalen

Telemarkskanalen er en av Norges største turistattraksjoner. Åtte sluseanlegg forbinder kysten ved Porsgrunn/Skien med innlandet i Telemark, og løfter båtene til 72 meter over havet. Fra mai til september trafikkerer MS Henrik Ibsen og MS Victoria strekningen mellom Skien og Dalen i innlandet.

Slusetrapper i Telemarksvassdaget med sommergrønne trær på hver side

Åpen kilde

MS Henrik Ibsen  en av slusene i Telemarksvassdaget

Åpen kilde

MS Henrik Ibsen med hvitt skrog, brunt overbygg og gul skorstein på vei over helt stille vann

Åpen kilde

Slusetrapper i Telemarksvassdaget med sommergrønne trær på hver side

Åpen kilde

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Telemarkskanalen er en av Norges største turistattraksjoner. Åtte sluseanlegg forbinder kysten, fra Porsgrunn og Skien, med tettstedet Dalen i vestenden av innsjøen Bandak i indre Telemark, og løfter båtene til en høyde på 72 meter over havet. Fra mai til september frakter kanalbåtene MS Henrik Ibsen og MS Victoria passasjerer på strekningen Skien - Ulefoss - Dalen, eller motsatt vei, en dagstur på nesten 105 kilometer, og 10 timers varighet. Andre dagsturer er Kviteseid - Ulefoss - Kviteseid, Bandakcruise på mandager, og tur på Kanalens vestløp.

Et alternativ til dagsturene er flere tilbud om halvdagsturer. På halvdagsturene kombineres avganger i havner hvor båten på vei oppover kanalen møter den andre på vei nedover. Halvdagsturene som tilbys i sommersesongen med en kombinasjon av MS Henrik Ibsen og MS Victoria er: Skien - Lunde - Skien Ulefoss - Lunde - Ulefoss, Lunde - Ulefoss med bussretur, Dalen - Ulefoss - Dalen, og Kviteseid - Ulefoss med bussretur.

Det er selvfølgelig også mulig å gå til og fra borde på eget initiativ i alle havner. Det er korresponderende buss med kanalbåtene i I flere av havnene, slik at man kan komme tilbake til ombordstigningshavnen. Det er parkeringsmuligheter ved alle anløpsstedene langs Telemarkskanalen, og det er gratis på plasser som er reservert kanaltrafikken (gjelder ikke Skien).

Et annet halvdags alternativ er den nyere kanalbåten MS Telemarken, som i sommersesongen har daglige turer fra Akkerhaugen til Ulefoss, og derfra på Telemarkskanalen til Lunde. Mellom Ulefoss og Lunde, en tur på ca 40 kilometer, passerer båten sluseanleggene, Ulefoss, Eidsfoss og Vrangsfoss. Vrangsfoss er det største sluseanlegget i Telemarkskanalen. Fra Lunde går det buss tilbake til Akkerhaugen. Eller man kan ta buss fra Akkerhaugen til Lunde og være med båten tilbake. Båtturen tar 3,5 timer hver vei. MS Telemarken har også tilbud om dagsturer Notodden - Lunde - Notodden.

Norsjø er den første innsjøen man kommer inn i etter å ha kjørt inn fra kysten og passert sluseanleggene Skien og Løveid ved Skienskanalen. De to sluseanleggene er, som de eneste av de åtte, modernisert slik at betjening av porter og luker er hydraulisk. Ulefoss, hvor kanalbåtene kjører inn i Telemarkskanalen, ligger ca midt på Norsjø. De seks sluseanleggene mellom Ulefoss og Dalen er alle betjent med håndkraft.

Fortsetter man på Norsjø forbi Ulefoss kommer man til Akkerhaugen helt nord i sjøen, og derfra videre inn i Heddalsvannet, og til Notodden. Strekningen fra Skien til Notodden er ca 80 kilometer og blir kalt Østkanalen, selv om den pr definisjon ikke er en kanal, siden den ikke er utgravd på noen av strekningene. Det er heller ingen sluseanlegg. Det er også mulig å oppleve begge løpene Skien-Dalen og Skien-Notodden med egen båt, kano, eller kajakk.

MS Victoria er dronningen av Telemarkskanalen, og den eneste av de tre som ble bygget for kanalen, det var i 1882. Hun ble restaurert og fikk ny motor sommeren 2007. Kapasiteten er 180 passasjerer. Skipet eies av Skien Dalen Skipsselskap AS.

MS Henrik Ibsen ble bygget som MS Styrsø i 1907, og gikk i den svenske skjærgården frem til 1993 da hun kom til Telemarkskanalen, og fikk sitt nåværende navn. Kapasiteten er 90 passasjerer. Skipet eies av et selskap tilknyttet Dalen Hotell.

MS Telemarken ble bygget i 1951, og gikk som cruisebåt i Stockholms-skjærgården, før den i 1988 kom til Telemarkskanalen og fikk sitt nåværende navn. Skipet eies og drives av Norsjø Hotell, kapasiteten er 140 passasjerer.

Skien - Dalen: barn under 3 år gratis, barn (4-15 år) kr 250 uansett strekning, inntil 3 barn i følge med en betalende voksen. Fra og med 4. barn betales 50% av voksenpris. Voksen Skien - Dalen kr 1340 (16/6 - 13/8), kr 1250 øvrige perioder for billett kjøpt online.

Akkerhaugen- Lunde: barn under 3 år gratis, barn (4-15 år) kr 145 - 250, voksen kr 495.

Prisene gjelder for billett kjøpt på www.booktelemark.no. Kr 80 i tillegg for billetter kjøpt på telefon/e-post, eller om bord. Egne satser for sykkel/kano/kajakk og dypvogn for små barn

Se Telemarkkanalens hjemmeside menyen Rutetider for fullstendige rutetider og priser

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Skien - Dalen og retur (MS Henrik Ibsen og MS Victoria)
18/5 - 9/9: avgang Skien alle dager kl 08.10, ankomst Dalen kl 17.40 (man, ons, fre, søn) og kl 18.35 (tir, tor, lør). Avgang Dalen: man, tir, tor, lør kl 08.30, man, ons, fre, søn kl 08.00, ankomst Skien kl 17.30 alle dager

Mandager er det båtbytte i Lunde

12/9 - 7/10: tirsdag, torsdag og lørdag fra Skien kl 08.10, ankomst Dalen kl 17.40. Retur onsdag, fredag og søndag kl 08.50, ankomst Skien kl 17.30

Se detaljert rutetabell på kanalens nettside

Akkerhaugen - Lunde og retur (M/S Telemarken):
30/6 - 13/8: alle dager (ikke 5/8 og 6/8) fra Akkerhaugen brygge kl 09.45, ankomst Lunde kl 13.15. Retur kl 13.45, ankomst Akkerhaugen brygge kl 16.50

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Telemarkskanalen med rutebåt mellom Skien og Dalen

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.