Spillum Dampsag & Høvleri

Spillum Dampsag & Høvleri syd for Namsos er landets eneste bevarte, større dampsagbruk. Sagbruket fremstår i stor grad slik det gjorde på slutten av 1800-tallet, med preg av den videre driften på 1900-tallet. Ute kan man se traversbanen, som fraktet tømmeret mellom sag-/høvel- og tørkehall. Denne strekker seg videre inn i det nye besøkssenteret som åpnet i 2021. Det er en løype besøkende kan følge gjennom saghuset og sagkjelleren, merket med informasjon og QR-koder, og det er en quiz for barn. Man kan utforske løypa alene eller med guide. Kafé om sommeren.

Et besøk i saghuset og sagkjelleren er spennende for store og små, og er en opplevelse med historisk sus. I besøkssenteret er det utstillinger knyttet til sagbrukshistorien. Det er også en liten lekekrok for barn. Quiz arket fås i besøkssenteret. På uteområdet kan barn prøve lafting. En aktivitetspark er under planlegging. Inntil videre kan uteområdet by på fine grønne plener ved sjøen.

Anlegget ble fredet i 2021 og står som ett av Riksantikvarens 15 prioriterte teknisk-industrielle kulturminner i Norge. Sagene og høvelen er fortsatt i drift og kjøres av og til. Anlegget er imponerende stort, og det sammenbundne sag- og tørkebygget er med sine ca 3000 m2 ett av landets største trebygg.

Se hva som skjer ved Spillum Dampsag & Høvleri: https://sagbruksmuseet.no/besok-oss/kalender/

Arrangementer hos Spillum Dampsag & Høvleri

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.