Nasjonalt villakssenter - Kvåsfossen

Villakssenteret har Norges lengste laksetrapp i tunnel i fjellet under seg. Aktiviteten i trappa varierer med årstiden, mest aktivitet er det om høsten. I utstillingen om Villaksen Salomons reise, basert på boken av samme navn, fortelles om oppveksten i elva, turen til havet og vandringen tilbake til elva. Hvert år er det en ny temporær utstilling med tema fra naturen. Og hvis dere tør ... gå ut på "Planken", et hengende utsiktspunkt over fossestrykene. Kafé.

Laksetrappen er 220 meter lang, har 46 kulper og en stigning på 20 meter. En 60 meter lang tunnel leder publikum inn til en fjellhall med fire store vinduer ut mot en ekstra stor kulp. Kulpen er som et tverrsnitt av elva, og villaksen kikker tilbake på deg fra rett på andre siden av glasset. Det er ingen garanti for å se laks i kulpen siden aktiviteten varierer med årstiden, og fra dag til dag. Ikke lov barna for mye!

Utenfor laksesenteret bruser landemerket Kvåsfossen. Fossen er en av Sørlandets største fosser med en enorm stein, Kvåssteinen, pekende ut over fossen. Steinen er fundament for broen som går over elven. Høyden på fossen er 36 meter og er et fasinerende skue når det er stor vannføring, typisk vår og forsommer. Når det er liten vannføring kommer flere jettegryter til syne.

Hver søndag er det barneaktivitet kl 12.00, hver dag i sommerseosngen. Aktiviteten varierer: barneguiding, sluk-verksted, kaste med fluestang, natursti mm. Aktiviteten tilpasses alderen på barn.

Aktiviteter i nærheten:
Man kan bade i elven, eller i havet fra en av de flotte strendene i Lyngdalsfjorden eller Rosfjorden ved Lyngdal, ca 20 kilometer lenger mot syd. Frister ikke været til utendørsbading er Sørlandsbadet i Lyngdal, noen hundre meter fra Rosfjord-stranden, et populært alternativ.

For de aktive er en tur i Skrelia, noen kilometer vest for Lyngdal, en opplevelse. Et enkelt terreng som passer for alle i familien. Skrelifallan er et vannfall som brer seg nedover blankskurte svaberg som et brudeslør, og løper ut i Lyngdalsfjorden. Start ved Sandvann, som er kilden til Skrelifallan, det er 1,6 km å gå fra nærmeste p-plass, og følg vannfallet nedover til fjorden. Det er et lett terreng å gå i. Selv om Sandvann kun ligger 350 meter over havet så minner landskapet om høyfjellet, og med flott utsikt ut over havet. Velger man å bli på "toppen" så er det flere stier å velge mellom, og flere små vann man kan bade i.

Arrangementer hos Nasjonalt villakssenter - Kvåsfossen

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.