Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Kystmuseet formidler nyere tids kystkultur, med spesielt fokus på historien om den norske havbruksnæringen. Det er også lokalmuseum for Hitra kommune. De to hovedutstillingene, "Folket i Flatvika" og "Russerforliset", vises i museumsbygget på Fillan. Der er det også skiftende utstillinger, museumsbutikk og turistkontor.

Andre visningssteder er Hitra Hutigbåtterminal på Sandsted, og krigsminneutstillingen på Hemnskjela. Fra Hurtigbåtterminalen arrangeres turer til oppdrettsanleg, settefiskanlegg eller RIB-tur langs leia.

Se hva som skjer på Kystmuseet i Sør-Trøndelag.

Det er flere aktiviteter for barna. I museumsbygget på Fillan ligger "Fiskemottaket", et lekeområde med utkledningsklær, fiskekasser og en leketavle. Passer for barn i alderen 2-12 år. Gratis aktivitetshefte for barn med oppgaver og fargelegging. Premie til dem som klarer alle oppgavene. Finner barna musehullet i utstillingen får de høre hva musa synes om katten! I Hurtigbåtterminalen ligger lekekroken "Ventemerda" med et klatrenett full av baller og putelaks, og lyd, lukt og aktivitet som lærer barna mer om laksen.

Utstillingen "Folket i Flatvika" tar utgangspunkt i en flergenerasjons-familie som bor på en liten gård et sted på Trøndelagskysten i 1920. Utstillingen gir innsikt i menneskene, hvordan de bodde og hva de drev med. "Russerforliset" er historien om forliset av det russiske marinefartøyet "Jedinorog" i 1760. Hele besetningen på 120 mann omkom, eller gjorde de ...? Besøk utstillingen og undersøk selv!

På sydøstsiden av Hitra, ved Sandstad, ligger Hitra Hurtigbåtterminal. I terminalen er det to havbruksutstillinger, "Pionerer" og "Ringer i vannet", som er gratis å besøke. I høysesongen, fra medio juni til medio august, går det faste turer med RIB-båt til et oppdrettsanlegg og til et settefiskanlegg. Minimum 4 personer kan bestille turene hele året. Det samme gjelder "En museumsomvisning med vind i håret" som er en RIB-tur i den smaleste delen av Trondheimsleia md stopp på flere historiske steder.

På øya Hemnskjela, som knytter broen fra Sandstad på Hitra sammen med fastlandet, er det en krigsminneutstilling i en kommandobunker fra 2. verdenskrig. Øya lå sentralt til mot Trondheimsleia og ble omgjort til et stort festningsanlegg med kanonstillinger, bunkere og diverse bygninger. Utstillingen er kun åpen under omvisninger i sommersesongen, eller etter avtale. Det er imidlertid mye man kan utforske på egen hånd, det er fortsatt mange synlige spor etter anleggene på øya.

Arrangementer hos Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.