Kongsvinger Festning

Festningen er et flott anlegg med høye murer som omkranser festningsområdet. Museet ligger i det gamle provianthuset fra 1682 og består av utstillinger over tre etasjer: Forsvarets historie, krigstiden 1940-1945 i området, grenselos- og kurertrafikken over grensen til Sverige, og dramatikken rundt festningen ved unionsoppløsningen i 1905.

Den viktigste utstillingen viser Forsvarets historie fra vikingtiden og fram til i dag. Krigstiden 1940-1945 er lokalt betont, basert på motstandsenheten i området, MILORG D-12. Et annet avsnitt fokuserer på etterkrigstiden, med blant annet etableringen av Heimevernet. Utstillingen i 2. etasje viser hvordan grenselos- og kurertrafikken over grensen mot Sverige under 2. verdenskrig påvirket lokalsamfunnet. I 3. etasje er det et billedgalleri som viser livet i, og dramatikken rundt, Kongsvinger festning i forbindelse med unionsoppløsningen 1905.

En liten utstilling viser noen av raritetene som den driftige vaktmester og altmuligmann på festningen frem til 1946 laget, det spenner fra arbeid i tre til elfenben og stein.

Murverket og bygningene på festningen slik de framstår i dag er bygget i perioden 1682 - 1780. Festningen ble påbegynt i 1682 og hadde sin storhetstid 1808-1814. Ved siden av museene er det hotelldrift på anlegget. Festningen og nærmeste omgivelser er et fint utfluktsmål for hele familien.

Arrangementer hos Kongsvinger Festning

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.