Kolbeinstveit museumsgård

Kolbenstveit er en "levende" museumsgård med diverse gårdsdyr og skiftende utstillinger. Tunet passer spesielt godt for barn, ettersom det er muligheter for høyhopping, utkledning og bruk av gamle leker.

Stuehuset og låven på Kolbeinstveit museumsgård sett skrått nedenfra tunet med blå himmel i bakgrunnen

Im-berlin, CC-BY-SA_3.0

Låven på Kolbeinstveit museumsgård med grønt gress og en bit av riksveien i forgrunnen og fjell i bakgrunnen

Bakleppe, CC-BY-SA-3.0

Guggedalsloftet på Kolbeinstveit museumsgård, gammelt to etasjes loft med gress på taket

Rune Roalkvam, CC-BY

Stuehuset og låven på Kolbeinstveit museumsgård sett skrått nedenfra tunet med blå himmel i bakgrunnen

Im-berlin, CC-BY-SA_3.0

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Kolbenstveit er en "levende" museumsgård med diverse gårdsdyr og utstillinger. Den faste utstillingen i låven, "Garden og folka", forteller om dem som levde på Kolbeinstveit, og hvordan de livnærte seg. Den opprinnelige gården besto av stuehuset og låven. Senere er det flyttet et loft, et bur og et ildhus (smie) til tunet. Smien er restaurert og blir fyrt opp på noen av aktivitetsdagene i løpet av sommeren. Enkel kafé.

Midt på tunet står Guggedalsloftet, den eldste bevarte trebygningen i Rogaland. Den øverste delen av loftet er datert til 1281, mens den nederste er fra ca 1340. Loftene ble brukt som lager, gjerne for klær, og til gjestebud, i andre etasje, og som forrådskammer for mat i første. Buret, med én etasje, var også primært et oppbevaringshus for mat. For å beskytte mot gnagere ble det på 1700-tallet vanlig å plassere buret på stolper, og ofte med en ekstra etasje. Stabburet ble en kombinasjon av loft og bur, men med de samme formålene.

Tunet passer spesielt godt for barn, ettersom det er muligheter for å hoppe i høyet, kle seg ut i gammeldagse klær og prøve leker som man lekte dem "i gamle dager". Det er også et lite laftehus som er veldig populært å sette sammen og ta fra hverandre. Kanskje en voksen bruker ljåen så barna kan henge gresset på hesja?

Parkeringsplassen ligger noen hundre meter fra museumsgården. På turveien fra parkeringsplassen til museet passerer man en foss med noen kvernhus. Vann er fasinerende og barna synes nok passasjen er spennende.

Barn gratis, voksen kr 150

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

24/6 - 20/8: alle dager kl 11.00-17.00

Resten av året: ved forespørsel

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Kolbeinstveit museumsgård

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.