Gamle Hvam museum
Gamle Hvam er en gammel storgård der husene står på sin opprinnelige plass. Svalgangsbygningen fra 1729 er et imponerende skue, og viser hvordan en storbonde på Romerike bodde for et par hundre år siden. Siden er flere bygninger kommet til, og bygningsmassen utgjør til sammen et friluftsmuseum. I hagen finnes ca 250 historiske stauder og hageplanter. Kafé og gammeldags landhandel.
Se arrangementer på Gamle Hvam museum.
Barna liker å leke med leketraktoren - en ekte, gammel Massey Harris - se på dyrene eller bruke timer i den 140 meter lange, hjemmesnekrede hinderløypa (ca 3-8 år). På sommerstid er det dyr på tunet, blant annet høns, griser, sauer og kaniner. Uteområdet er stort, og i den vakre hagen er det alltid noe som blomstrer. Museet har også et laftesett som barn kan bygge med. Og så er det historien om skattene da. Den ene ble funnet under gulvet i 1915, den andre, som en tidligere hollandsk eier har våket over i hundrevis av år, er fortsatt ikke funnet..... Det er lett for barn og voksne å bruke en hel dag på museet!
Gamle Hvam museum har flere utstillinger:
Leketøysutstillingen omfatter perioden 1900 - 1980 og er inndelt i en jenteavdeling og en gutteavdeling. Jenteavdelingen viser blant annet dukker og dukkeklær, dukkehus og dukkevogner, og gutteavdelingen tinnsoldater og nyere figurer av plast, blikkbiler m.m.
Landbruksutstillingen omfatter redskaper og maskiner gjennom 200 år, ca 1770 - 1970. Det er noen imponerende redskapet som er samlet og som er flott utstilt, innen- som utendørs. Fasinerende for små som store. Det er også samlet redskap og utstyr fra andre næringer: hjulmaker, smed, skredder, skomaker, salmaker, vulkanisør, pølsemaker, båtbygger, urmaker, lokalavis og veterinær.
I den store gjødselkjelleren er det utstillinger fra okkupasjonstiden, denne er det mange som fremhever spesielt etter et besøk på museet.
Temaet for utstillingen "Et anker konjakk til monsieur Helle - Hvam på 1700-tallet" er hvilke sanseinntrykk som møtte menneskene som levde i dette århundret. Oppdag 1700-tallets lukter, lyder og smaker basert på Helle Christensen - en bonde som handlet utrolige ting i år 1756. Utstillingen har også fokus på varer som gikk inn og ut av norske havner den gang.
Hver søndag i sommerperioden er vikingleiren åpen, med vikinger er på plass i hele museets åpningstid. Her får store og små prøve å karde og spinne ull slik vikingene gjorde det. Kanskje blir det også en spennende historie?