Fredriksten Museum og festning

Fredriksten Museum i Østre kurtine på festningen, eller Slaveriet som gamle haldensere sier, forteller Haldens og Fredrikstens krigshistorie fra midten av 1600-tallet til og med 1905, og om livet på festningen. Den har vært åsted for dramatiske og blodige hendelser, blant annet skuddet som drepte svenske Karl XII i 1718. En gang var festningen Norges viktigste forsvarsverk. I Infosenteret ved siden av museet vises en multimedia-presentasjon av festningens historie. Det er flere spisesteder. Festningsområdet er tilgjengelig hele døgnet på eget ansvar.

Det er tre festningsløyper, på henholdsvis 1,2, 1,8 og ca 3 kilometers lengde. De tar også for seg områder utenfor festningen, men som hørte til denne. De har fra 12 til 19 informasjonspunkter hver. Kartet fås i Infosenteret. I Infosenteret kan man også få kjøpt et skattekart som fører til mystiske og litt skumle rom og ganger inne i festningsmurene. Her skal man besvare noen spørsmål og sette sammen bokstaver til et hemmelig ord. Det kan jo også være at historien om "Den hvite dame", som etter sigende svever rundt, er virkelig nok ....

Et lys- og lydspill vises hver kveld mot festningsmurene og er en imponerende presentasjon av hendelser, miljø og utvikling på festningen gjennom 350 år. Start for filmen endres med solen, fra kl 19.00 i vinterperioden til kl 24.00 midt på sommeren. Varighet ca 11,5 minutter.

For de eventyrlystne og spreke er det mulig å gå opp Karl XIIs sti til festningen, fra Halden torg. På appen "Kulturpunkt" kan man, mens man går, møte historiske personer, få vist veien og bli stilt overfor små oppgaver. Stien er ca 750 meter lang, men i ganske bratt terreng, så beregn 25-30 minutter.

Arrangementer hos Fredriksten Museum og festning

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.