Fredriksten festning og museum

Fredriksten Museum viser utstillinger om livet på festningen og Haldens krigshistorie. I Infosenteret vises en multimedia-presentasjon av festningens historie. Det er tre festningsløyper, på henholdsvis 1,2, 1,8 og ca 3 kilometers lengde. Festningsområdet er tilgjengelig hele døgnet på eget ansvar.

Bilde av festningsmuren i Fredriksten festning med en buet port i midten og flere tak på bygninger bygget mot muren innenfor

Kjetil Bjørnsrud, CC-BY 2.5

Grusvei opp langs murene på Fredriksten festning, med et nyere lite hvitt utsiktstårn på toppen

Espen Nordenhaug, CC-BY-SA 2.0

Fredriksten festning i Halden, tronende på toppen av kollen, over bebyggelsen nedenfor, fotografert nede fra vannet

Ulf Larsen, CC-BY-SA 3.0

Bilde av festningsmuren i Fredriksten festning med en buet port i midten og flere tak på bygninger bygget mot muren innenfor

Kjetil Bjørnsrud, CC-BY 2.5

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Festninger er spennende: murer i flere etasjer, bygninger til forskjellige formål, kanskje også noen skumle ganger, fin utsikt - og mye spennende historie. Fredriksten festning er ikke noe unntak! Det er den største og viktigste grensefestningen i Norge. Den har vært åsted for dramatiske og blodige hendelser, blant annet skuddet som drepte svenske Karl XII i 1718. Det er flere spisesteder på festningen og Infosenter/Turistkontor for Halden.

Utforsk Festningsløypene på henholdsvis 1,2 (Rød løype), 1,8 (Gul løype) og ca 3 (Blå løype) kilometer og se hva som skjedde hvor. Løypene går utenfor selve festningen men på områder som hørte til festningen. Langs den blå løypa er det punkter med QR-koder. Alle tre løyper, med infopunkter, er beskrevet Festningsløypekartet, et selvguidingskart som selges i Infosenteret.

I Infosenteret kan man også kjøpe et skattekart som fører til mystiske og litt skumle rom og ganger inne i festningsmurene. Her skal man besvare noen spørsmål og sette sammen bokstaver til et hemmelig ord. Det kan jo også være at historien om "Den hvite dame", som etter sigende svever rundt, er virkelig nok ....

I Østre kurtine på festningen, eller Slaveriet som gamle haldensere sier, ligger Fredriksten Museum på to etasjer. Museet forteller Haldens og Fredrikstens krigshistorie fra midten av 1600-tallet til og med 1905, og om livet på festningen, som en gang var Norges viktigste forsvarsverk. I deler av museet er belysningen dempet for å skape dramatisk effekt. Det er flere videoer i utstillingen, i tillegg til at man kan se en multimedia-presentasjon av festningens historie i Infosenteret, som ligger ved siden av museet.

Se hva som skjer i Fredriksten Museum.

Et lys- og lydspill vises hver kveld mot festningsmurene og er en imponerende presentasjon av hendelser, miljø og utvikling på festningen gjennom 350 år. Start for filmen endres med solen, fra kl 19.00 i vinterperioden til kl 24.00 midt på sommeren. Varighet ca 11,5 minutter.

For de eventyrlystne og spreke er det mulig å gå Karl XIIs sti til festningen, fra Halden torg. På appen "Kulturpunkt" kan man, mens man går, møte historiske personer, få vist veien og bli stilt overfor små oppgaver. Stien er ca 750 meter lang, men i ganske bratt terreng, så beregn 25-30 minutter.

Fredriksten museum:
Barn under 6 år gratis
Bog unge (0-17 år) kr 50
Voksen kr 100
Familie (2 voksne + egne barn) kr 250

Skattekart kr 50

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Festningsområdet er tilgjengelig hele døgnet hele året (på eget ansvar)

Fredriksten Museum:
1/6 - 30/6: lørdag og søndag 11:00-16:00
22/6 - 18/8: tirsdag til søndag 11:00-16:00
19/8 - 1/9: lørdag og søndag 11:00-16:00

Lysspillet på festningsmuren, hver kveld: se www.lysspillet.no for en beskrivelse av forestillingen og tidspunkter for visningen

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer Fredriksten festning og museum

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.