Follo Museum og Friluftsmuseet - Seiersten

På Seiersten ved Drøbak ligger et friluftsmuseum med 15 bygninger fra 1700- og 1800-tallet, som forteller historien om en tid da ladesteder langs kysten av Follo, i likhet med andre ladesteder på Østlandet, var fortsettelsen av landeveien fra hovedstaden med skip ut i den store verden. Bygningene på friluftsmuseet er bygg som var nødvendige for varetransporten fra land til sjø, og for dem som bodde i området: skysstasjonen fra Korsegården, landeveissmia og blikkenslager-verkstedet, skolestue fra Holstad skolekrets i Ås, bryggerhus, låve, våningshus, som ble innredet som bolig fra 1800-tallet, husmannsplass, korntørke mm.

I det moderne administrasjonsbygget er det skiftende utstillinger, museumsbutikk og kafé. Utstillingene er kun åpne i sommerperioden, og når det er arrangementer utenom sesongen. Se program for Follo museum. Kafeen er åpen lørdag og søndag også utenom sommerperioden. Utenfor administrasjonsbygget er det en naturlekeplass for barna med mange forskjellige leker i tre. Museet ligger i et flott og barnevennlig naturområde. En vandring mellom de historiske bygningene er derfor også en fin naturopplevelse.

En nytt, stort bygg er under oppføring i tilknytning til administrasjonsbygget. Bygget skal være et levende verksted, der håndverkstradisjoner praktiseres for så vel lære- som formidlings-formål.

Foruten museet på Seiersten hører Son kystkultursenter og Roald Amundsens hjem, Uranienborg, under Follo museum. Uranienborg ligger i Svartskog, innerst i, og på østsiden av, Bunnefjorden. Roald Amundsen bodde på Uranienborg fra 1908 og til han omkom i 1928. Huset er en sveitservilla bygget i 1898, som står uforandret slik Amundsen forlot det. Uranienborg har fungert som museum siden 1935. På museets nettside kan man utforske Uranienborg i 3D og få en rekke opplysninger om interiøret og gjenstander som Roald Amundsen etterlot seg.

Nærmere friluftsmuseet, i gåavstand, ligger de lett synlige restene av forsvarsanlegget Seiersten skanse. Anlegget ble oppført i 1898-1900, og var bemannet i forbindelse med nøytralitetsvakten under 1. verdenskrig. Litt lenger unna ligger Veisvinbatteriet, med fire store kanoner fra samme periode.

En annen severdighet er Tåkeklokka på Elle, sør for Drøbak. Klokketårnet er bygget i tre og er i sveitserstil, og så vel klokke som drivverk er intakt. Det ble bygget i 1911 og var i drift frem til 1983. Klokketårnet er et av fem fredede tåkeklokker i Norge.

Arrangementer hos Follo Museum og Friluftsmuseet - Seiersten

17:30
04
Oct
2023

Kanelbollens dag

Ferske kanelboller serveres i kafeen.