Falstadsenteret museum og minnested

Falstadsenteret er en fangeleir fra 2. verdenskrig som omfatter minnestedet Falstadskogen, utstillingen "Ansikt til ansikt", og en digital rekonstruksjon av hvordan leiren så ut. I tillegg til å være et minnested og museum er det også et senter for menneskerettigheter. Et besøk gir et innblikk hva det ville si å være fange under 2. verdenskrig, og hvilken lærdom vi bør ta med oss.

Hovedutstillingen "Ansikt til ansikt" forteller historien om straffeleiren, SS Strafgefangenlager Falstad, og binder sammen menneskerettigheter og krigshistorie. Gjennom tekst, lyd og bilder blir man introdusert for menneskene som opplevde leirsystemet. Museet har også flere midlertidige utstillinger som fokuserer på 2. verdenskrig. Man kan også prøve den digitale rekonstruksjonen av fangeleiren anno 1945.

I Falstadskogen ble over 200 fanger henrettet i årene 1942-1943, og lagt i massegraver. Etter krigen ble gravene åpnet og tømt, men noen ukjente graver kan fortsatt være igjen. Det er et stort monument i skogen, avduket av H.K.H. Kronprins Olav i 1947. Siden er det kommet til 27 steinpyramider plassert over de kjente gravstedene, en bauta, og en minnestein med navnene på de mange jugoslaviske fangene som ble henrettet.

Arrangementer hos Falstadsenteret museum og minnested

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.