Falstadsenteret museum og minnested

Falstadsenteret er en fangeleir fra 2. verdenskrig som både er et museum og senter for menneskerettigheter. Museet omfatter hovedutstillingen "Ansikt til Ansikt", en digital rekonstruksjon av hvordan leiren så ut, og Falstadskogen, et område med en tragisk forhistorie. Besøkende får et inntrykk av hva det ville si å være krigsfange, og hvilken lærdom vi bør ta med oss.

Snødekket nålekrans med rød sløyfe lent mot en gravstein

Illustrasjonsbilde

Snødekket nålekrans med rød sløyfe lent mot en gravstein

Illustrasjonsbilde

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Falstadsenteret er en fangeleir fra 2. verdenskrig som både er et museum og senter for menneskerettigheter. Museet omfatter hovedutstillingen "Ansikt til Ansikt", en digital rekonstruksjon av hvordan leiren så ut, og Falstadskogen, et område med en tragisk forhistorie. Kafé.

Utstillingen "Ansikt til ansikt" forteller historien om straffeleiren, SS Strafgefangenlager Falstad, og knytter krigshistorien sammen med menneskerettigheter. Besøkende får et inntrykk av hva det ville si å være krigsfange, og hvilken lærdom vi bør ta med oss. Museet har også flere midlertidige utstillinger som fokuserer på 2. verdenskrig.

Falstadsenterets digitale rekonstruksjon, "Falstad Digital Reconstruction", tar besøkende med tilbake i tid og viser leirlandskapet slik det så ut ved frigjøringen i mai 1945. Ved hjelp av spesialutviklet XR-teknologi og museets ipad kan besøkende vandre omkring i en virtuell utgave av straffeleiren. Omkring i det digitale landskapet vil det dukke opp flere tidsvitneskildringer og historier fra 1941–1945. Nettbrett med den digitale rekonstruksjon kan lånes i resepsjonen ved Falstadsenteret.

I Falstadskogen ble over 200 fanger henrettet i årene 1942-1943, og lagt i massegraver. Etter krigen ble de gravene man kunne finne åpnet og tømt, så de som ble identifisert kunne gravlegges etter familiens ønske. Skogen er et minneområde med et stort monument avduket av H.K.H. Kronprins Olav i 1947, 27 steinpyramider som er plassert over de gravstedene man kjenner til, en bauta, og en minnestein med navnene på de mange jugoslaviske fangene som ble henrettet. Det var fanger fra mer enn 15 nasjoner i straffeleiren, men flertallet var norske politiske fanger.

Barn under 12 år gratis, ungdom/voksen kr 150

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Tirsdag til fredag kl 12.00-16.00
Søndag kl 12.00-17.00 (til og med 26/11)

Sommersesong (25/6 - 20/8): alle dager kl 10.00-17.00

Stengt 1/1, 17/12 - 31/12

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer Falstadsenteret museum og minnested

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.