Blaafarveværket

Blaafarveværket er et restaurert industriområde av betydelig størrelse, og en av Norges best besøkte turistattraksjoner. Museer, utstillinger, gamle bygninger, flere aktiviteter for barna, og store grøntområder gjør Blaafarveværket til en fin dagsutflukt for hele familien.

Glasshytta på Baafarveværket, et lavt bindingsverkhus med rødt tak og gressplen rundt, fotografert en skyfri sommerdag

SindreSkrede, CC-BY 2.5

Glasshytta på Baafarveværket, et lavt bindingsverkhus med rødt tak og gressplen rundt, fotografert en skyfri sommerdag

SindreSkrede, CC-BY 2.5

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Blaafarveværket er et restaurert, gammelt industriområde av betydelig størrelse, og en av Norges best besøkte turistattraksjoner. Museer, utstillinger, gamle bygninger, flere aktiviteter for barna, og store grøntområder gjør Blaafarveværket til en fin dagsutflukt for hele familien. Ca 8 kilometer vekk ligger de spennende Koboltgruvene, med gruveturer, barnas hus og verksted, og Kittelsenmuseet. Flere museumsbutikker og kafeer. Hjemmesiden anbefaler å sette av én dag på hvert av de to stedene Blaafarveværket og Koboltgruvene.

Se hva som skjer på Blaafarveværket.

Industriområdet Blaafarveværket, kalt "værket", består av:
Blaafarveværket med den store kunstutstillingen, glasshytta og Nedre Farvemølle (tidligere kalt glasspaviljongen) med hjulhuset, kro og museums-butikk med blått glass, Barnas Bondegård, Barnas Buldrehule, parkområde og naturstier.

Haugfoss, ca 500 m fra Blaafarveværket, med spisesteder, stein- og smykkeutsalg, og landhandleri. Haugfossen er grunnen til at "værket" ble anlagt der det ligger, 8 km fra gruvene, det var kraftkilden som gjorde produksjonen mulig.

Nyfossum og Nymoen, to forbundne områder ca 1 km fra Haugfossen, med diverse eldre bygninger. Hovedbygningen, direktørboligen for "værket", har illustrative bilder malt av Ida Lorentzen på veggene. Her råder 1840-tallets tidsånd. Utstilling av kunstnere i Tømmerlåven. Stort hage- og parkanlegg med urtehage og gamle epletrær.

Kunstutstillingen på Blaafarveværket er ny hvert år, og får bred omtale i pressen. Den åpner medio mai. Som oftest er det malerier av kjente norske kunstnere. I 2024 er temaet "Alle snakker om skogen" med et bredt utvalg motiver skapt av norske kunstnere på 1800-tallet. I tømmerlåven på Nyfossum utstilles et utvalg av antikke kelim-tepper i 2024. De fleste teppene vil være til salgs, noen få kun til utstilling.

Barnas Buldrehule er en hule i fjellet vis a vis Glasshytten. Inne i hulen er det montert forskjellige klatreelementer, og en rundløype med elementer laget i tre og tau. Utenfor er det en horisontal klatretravers på fjellveggen. Alt i barnehøyde. Barnas Bondegård er et bygdetun, der de gamle bygningene huser et mangfold av dyr. En veteranlastebil og traktor hører med til gården. Utenfor bondegården er det grillplass og et par "nistehus". Et reisemål i seg selv!

Det er flere turmuligheter. Haugfossen rundt på ca 1,2 km er en spennende tur til Haugfoss. Gå på bro over fossen, og fortsett naturstien til flåten, som tar dere tilbake over elven. Nymoen rundt er en tur på ca 2,8 km, som tar dere hele veien rundt på "værket", Nymoen, Nyfossum og Haugfoss. Begge turene er lærerike og spennende! De starter og slutter ved Glasshytten på Blaafarveværket.

Butjenn er et lite tjern på vei opp til Koboltgruvene som er en fin bademulighet om sommeren. Adkomst via Haugfoss, følg skiltingen herfra. Det er toalett på området. Blaafaveverket står for drift og vedlikehold av området.

Kobolt, mineralet med den karakteristiske blåfargen, var bakgrunnen for industri-eventyret på 1800-tallet, som for en tid ble Norges største bedrift med 2000 ansatte. Kobolten skulle brukes til fremstilling av koboltblå farge til verdens porselens- og glassindustri. Storheten var over da det ble mulig å utvinne fargen syntetisk.

Kunstutstilllinger Blaafarveverket:
Barn/ungdom under 15 år gratis
Værket kr 179
Kittelsen-museet kr 80
Nyfossum (direktørboligen) kr 80.

Fellesbillett alle tre utstillingene kr 259.

Salg av sesongkort

Historisk omvisning på Blaafarveværket: kr 50

Barnas Bondegård og bruk av uteområdene er gratis

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

11/5 - 16/6: tirsdag til søndag 11:00-17:00, også åpent 2. pinsedag

17/6 - 13/8: alle dager 11:00-17.00

14/8 - 24/9: tirsdag til søndag 11:00-17:00

30/9 - 8/10*: alle dager 11:00-17:00

2/12 - 17/12*: alle dager 12:00-18:00

* kun Værket og Haugfoss, Nyfossum og Nymoen, temporære utstillinger (2024) og Koboltgruvene, stengt

Stengt 17/5. Kr. Himmelfartsdag og 2. pinsedag kl 11.00-17.00

Uteområdene er tilgjengelige hele døgnet, hele året

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Blaafarveværket

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.