Blaafarveværket

Blaafarveværket er et restaurert, gammelt industriområde av betydelig størrelse, og en av Norges best besøkte turistattraksjoner. Museer, utstillinger, gamle bygninger, flere aktiviteter for barna, og store grøntområder gjør Blaafarveværket til en fin dagsutflukt for hele familien. Ca 8 kilometer vekk ligger de spennende Koboltgruvene, med gruveturer, barnas hus og verksted, og Kittelsenmuseet. Flere museumsbutikker og kafeer. Hjemmesiden anbefaler å sette av én dag på hvert av de to stedene Blaafarveværket og Koboltgruvene.

Industriområdet Blaafarveværket, kalt "værket", består av:
Blaafarveværket med den store kunstutstillingen, glasshytten og glasspaviljongen med historiske utstillinger, kro og museums-butikk med blått glass, Barnas Bondegård, Barnas Buldrehule, parkområde og naturstier.

Haugfoss, ca 500 m fra Blaafarveværket, med spisesteder, stein- og smykkeutsalg, og landhandleri. Haugfossen er grunnen til at "værket" ble anlagt der det ligger, 8 km fra gruvene, det var kraftkilden som gjorde produksjonen mulig.

Nyfossum og Nymoen, to forbundne områder ca 1 km fra Haugfossen, med diverse eldre bygninger. Hovedbygningen, direktørboligen for "værket", har illustrative bilder malt av Ida Lorentzen på veggene. Her råder 1840-tallets tidsånd. Utstilling av kunstnere i Tømmerlåven. Stort hage- og parkanlegg med urtehage og gamle epletrær.

Kunstutstillingen på Blaafarveværket er ny hvert år, og får bred omtale i pressen. Den åpner medio mai. Som oftest er det malerier av kjente norske kunstnere. I 2023 utstilles høydepunkter fra Nationalmuséet i Stockholm, med blant annet Carl Larsson og Anders Zorn. I tømmerlåven på Nyfossum vises hovedverker fra Norges fremste private samlinger av orientalske tepper.

Barnas Buldrehule er en hule i fjellet vis a vis Glasshytten. Inne i hulen er det montert forskjellige klatreelementer, og en rundløype med elementer laget i tre og tau. Utenfor er det en horisontal klatretravers på fjellveggen. Alt i barnehøyde. Barnas Bondegård er et bygdetun, der de gamle bygningene huser et mangfold av dyr. En veteranlastebil og traktor hører med til gården. Utenfor bondegården er det grillplass og et par "nistehus". Et reisemål i seg selv!

Det er flere turmuligheter. Haugfossen rundt på ca 1,2 km er en spennende tur til Haugfoss. Gå på bro over fossen, og fortsett naturstien til flåten, som tar dere tilbake over elven. Nymoen rundt er en tur på ca 2,8 km, som tar dere hele veien rundt på "værket", Nymoen, Nyfossum og Haugfoss. Begge turene er lærerike og spennende! De starter og slutter ved Glasshytten på Blaafarveværket.

Butjenn er et lite tjern på vei opp til Koboltgruvene som er en fin bademulighet om sommeren. Adkomst via Haugfoss, følg skiltingen herfra. Det er toalett på området. Blaafaveverket står for drift og vedlikehold av området.

Kobolt, mineralet med den karakteristiske blåfargen, var bakgrunnen for industri-eventyret på 1800-tallet, som for en tid ble Norges største bedrift med 2000 ansatte. Kobolten skulle brukes til fremstilling av koboltblå farge til verdens porselens- og glassindustri. Storheten var over da det ble mulig å utvinne fargen syntetisk.

Arrangementer hos Blaafarveværket

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.