Austrått Fort

Austrått fort er et imponerende syn med sine tre store kanonløp på hver 50 tonn. De troner på toppen av et fem-etasjes kanontårn, som går 15 meter ned i fjellet. I fjellet er det også hugget ut ganger og rom til en forlegning med plass til nesten 200 personer. I forlegningen er utstilt Fosen Krigshistoriske Samlinger, som gir et inntrykk av krigen slik den ble opplevd i Fosen.

 Kanontårn med tre store kanonløp mot en blå himmel

Austrått fort

 Kanontårn med tre store kanonløp mot en blå himmel

Austrått fort

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Fortet er et imponerende syn med sine tre store kanonløp på hver 50 tonn. De troner på toppen av et fem-etasjes kanontårn, som går 15 meter ned i fjellet. Hvert prosjektil veide nesten 350 kg og hadde en rekkevidde på 43 km. Kanonen ble siste gang avfyrt i 1953. I fjellet er det også hugget ut ganger og rom til en forlegning med plass til nesten 200 personer, messe, ammunisjonslager, sanitæranlegg og maskinrom. I forlegningen er utstilt Fosen Krigshistoriske Samlinger, som gir et inntrykk av krigen slik den ble opplevd i Fosen. Selv uten kjennskap til historien er dimensjonene over og under bakken i seg selv imponerende.

Anlegget ble bygget av okkupasjonsmakten under 2. verdenskrig. Kanonen og kanontårnet var et av tre tårn som var montert på det tyske slagskipet "Gneisenau". Da skipet ble skadd på Kiel havn i 1942 , ble kanontårnene flyttet til Austrått, Sotra utenfor Bergen, og i Nederland. Det som hørte til å kunne betjene kanonene ble skjult i fjellet, akkurat som på skipet, der det lå under dekket. Austrått er det eneste bevarte anlegget, og i så måte enestående. Det ble lagt ned som norsk forsvarsanlegg i 19689, men vedlikeholdt frem til 1977. I 1991 åpnet anlegget for publikum.

Det er en festningsløype på området med nummererte poster og et løypekart som man kan følge i eget tempo. Postene gir informasjon om natur, særegen arkitektur og historie. Løypekart kan fås i turistkontoret i kommunen, i kiosken ved kanonen, og i brosjyreholdere montert på skilt. Fortet eies av Forsvarsbygg.

Barn kr 50, voksen kr 130

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

24/6 - 13/8: alle dager kl 11.00-15.00. Omvisninger kl 11.00, 12.00 (lang runde som inkluderer Fosen Krigshistoriske samlinger), 13.30, 14.30 og 15.00. Maksimum 18 personer pr omvisning

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer Austrått Fort

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.