Åmdals Verk gruver

Gruvedriften på Åmdals Verk går tilbake til 1691, og ble først avsluttet etter 2. verdenskrig. I museet er det utstilt mekaniske modeller som viser den omfattende prosessen fra malm til kopper, og en stor geologiutstilling. En video forteller historien om gruvene. En egen liten gruve for barn, hvor de kan lete etter steiner. Gode turmuligheter i området.

Spennende gruvevandring med guide, som viser forholdene som gruvesluskene jobbet under. Man passerer flere historiske tablåer med dukker, lyd og lys. Det er også innredet et underjordisk lokale med plass til 50 publikummere. Temperaturen er lav, ca 6 grader året rundt, så det anbefales å kle seg godt.

Man kan også selv gå langs elva til "crosscut", som er den siste gruvegangen som ble gravd ut med fyrsetting på 1800-tallet. Fyrsetting vil si at fjellet varmes opp til steinen sprekker og flekker. Gruvegangen er ikke opplyst, men man kan bevege seg et stykke innover med lommelykt. Det er satt opp informasjonsskilt.

Gruveslusk er betegnelsen på en som jobber i gruva, og selv om ordet i dag høres negativt ut, er det en yrkesbetegnelse som har stolte røtter.

Arrangementer hos Åmdals Verk gruver

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.