2 minutter lesing

Øyhopping i Oslofjorden - opplev "nye" Langøyene!

Publisert
21/3/2024

Barnefamilier i og omkring Oslo trenger hverken bil eller stor lommebok for å oppleve strand, vann og feriestemning. Ruters sommeruter går alle dager innom øyene i Oslofjorden, allerede nå kan man besøke Hovedøya, Bleikøya, Gressholmen, Lindøya og Nakkholmen fra tidlig morgen til sen kveld, med av- og påstigning etter ønske. Alt innenfor sone 1, som p.t. er kr 19 for barn og kr 38 for voksen, hver vei. 
Fra 1. juli går det også ferge fra Aker brygge til populære Langøyene, som framstår i helt ny drakt fra denne sommeren. De to øyene, som i dag er én øy, ble forbundet med søppel fra Oslo by i første halvdel av 1900-tallet. Søppelfyllinga ble senere til en stor gresslette, men ikke uten at det stadig dukket opp spor etter fortiden. Sporene er nå, en gang for alle, forseglet, dekket til med 1 meter ny jord på land, og med grovere masser under vann.
Sommeren 2021 står følgende nye fasiliteter klare for besøkende:

 • publikumstoaletter i eget bygg, og toaletter på sletta
 • drikkevann fra springen, tappekran ved alle toalettbygg
 • kaldtvanndusjer nær stranden
 • gangveier og kultivering av terrenget og vegetasjonen
 • lang støttemur, som en lang benk i stein, som innbyr til opphold 
 • sandvolleyballbane (dobbel bane)
 • større strand, fra før var stranden Indre Oslofjords lengste strand
 • enkel kiosk eller "foodtruck" (panlagt, men usikkert)
  Og ikke minst: et innbydende og nykultivert landskap som innbyr til opphold og hygge!
  Til neste sommer vil det også være kioskutsalg fra eget bygg, og en HC-rampe fra stranden og ut i sjøen, med badebinge. Flere toaletter blir etablert på nordre kolle, der det alltid har vært** tillatt med overnatting**. Så også i sommer, men begrenset til syv sammenhengende overnattinger for at flere skal få muligheten for å tilbringe noen dager på øya. Da vil også alt av terreng og vegetasjon være på plass som planlagt.
  Siden arbeidene ikke er ferdige stenges Langøyene for ferdsel når skolene begynner, fra 16. august, og noe av øya er heller ikke tilgjengelig denne sommeren. Det er imidlertid nok av plass, såvel på stranda som på gressplanen innenfor stranda, til at det blir mere enn nok feriefølelse. 
  Og de som heller vil besøke en eller flere andre øyer kan gjøre det. Hopp fra øy til øy, og fra ferge til ferge, eller bare nyt en rundtur med fergen til øyene fra og til Aker brygge. Skjønt, de minste synes nok vann og strand er morsommere enn bare å være fergeturist ....
  God tur!
  Oslo kommune:
  Øyhopping i Oslofjorden
  Slik blir Langøyene i sommer 
  Langøyene - opprydding (øyenes historie og alt om ryddeprosjektet)