3 minutter lesing

Ombruk stormer frem - håp for verden!

Publisert
21/3/2024

Nydalen Fabrikker er en stor satsning på ombrukstanken i et bredere perspektiv. Det som har fått betegnelsen ombruksfabrikk gir lørdag 18. mars kl 11.00-16.00 en forsmak på det som fabrikken fylles med når dørene åpnes offisielt senere på året. Forsmaken byr på stort ombruksmarked, demonstrasjoner, konsert, akrobater, workshops for barn, reparasjon, mat og aktiviteter. Se den imponerende listen over tilbud HER.

Ombruk er ny utnyttelse av et produkt i sin opprinnelige form, mens gjenbruk er endring av materialer i en industriell prosess. For å forstå helheten og omfanget av konseptet bak Nydalen Fabrikker siterer vi følgende fra hjemmesiden deres:

"Nydalen Fabrikker blir et annerledes kjøpesenter, et slags marked om du vil, der du kan finne klær, møbler, elektronikk, interiør, mat og mye annet - og møte folka som lager dem.

Hos oss kan du kjøpe nytt, redesignet eller brukt, og du kan komme og få reparere det du allerede har. Du kan komme for å være med på kurs, arrangementer og konserter - eller du kan komme bare for maten og vinbaren vi kommer til å få."

Utfordringen? Skape nok interesse og dermed besøkende til at konseptet også blir økonomisk bærekraftig og dekker kostnadene, som et minimum., og ikke kun bærekraftig i et miljøperspektiv. For mange av oss krever det en mental omstilling å ta turen til et ombruks-kjøpesenter fremfor det kjøpesenteret vi vanligvis besøker.

Det er også en utfordring å heve "imaget" for, og forståelse av, brukte varer. Mange forbinder det med bruktbutikker og markeder med mer eller mindre nyttige gjenstander. Bruken av ordet "ombruk" er "bruktsalg" i en ny og utvidet innpakning. Sammen med bærekraft appellerer det til den bevisste forbruker, og omdefinerer den "gammeldagse" tankegangen om brukt.

Stigende levekostnader har økt bevisstheten for gjennomtenkte kjøp, og for mange familier er det ikke noe alternativ til å velge gjenbruk. Dermed ikke sagt at ombruksvarer er lav kvalitet. Det er kanskje den største utfordringen for ildsjelene bak ombruk: å endre "mindset" også i den kjøpesterke del av befolkningen om at ombruk også er kvalitet, i tillegg til å bidra til bærekraft. Dessuten, ombruk er også tjenester, som reparasjoner, som øker levetiden på det vi har. Det bør alle være interessert i!

Nydalen Fabrikker blir Norges største ombrukssenter, men er ikke det første. Under er eksempler på andre private og kommunale ombruksinitiativer. Konseptene varierer, enten det er egen drift eller utleie av lokaler, men felles for alle er at driften skal dekke kostnadene, herav lønninger. Ikke mer.

  • I november 2022 åpnet ombrukssenteret Omigjen på 1500 m2 i Slemmestad Handelspark i Asker kommune
  • Egna i Bodø Storsenter bygger på et ombrukskonsept som gjennom samarbeide med lokale bedrifter tilbyr praksis til mennesker som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet.
  • Resirkula på Hamar består av flere ombruksbutikker med hvert sitt fokusområde og sortiment. Butikkene ligger i tilknytning til en gjenvinningsstasjon. Sortimentet er basert på varer som kommer inn på gjenvinningsstasjonen. Det tilbys også reparasjon og redesign.
  • BrukOm ombruksbutikk drives av Trondheim Renholdsverk sentralt på Nyhavna. Her selges nesten alt, bortsett fra klær. Tingene starter ferden på gjenvinningsstasjonen på Heggstadmoen. Herfra sorteres de tingene som skal til butikken.
  • Ombruksbegrepet er ikke nytt, bruktbutikker har eksistert så lenge det har vært produsert varer. Og mangfoldet er stort, som denne oversikten for Trondheim, er et eksempel på.

Støtt ombruk - det er bra for miljøet, og lommeboken!