2 minutter lesing

Lydbøker - som skapt for barn, mye å velge mellom!

Publisert
21/3/2024

Forleggerforeningen i Sverige har publisert en enestående rapport om "Barnlitterära strömningar - Om ljudböcker för barn". Resultatet er oppløftende: barna sluker lydbøker, og liker særlig, som oss voksne, lange bokserier og flere bøker fra samme forfatter. Den aldersgruppen som topper lydbokbruken er i henhold til rapporten de samme som leser flest bøker, barn i "bokslukeralderen", dvs. 9-12 år.

For mange barn er lydboken en inngang til litteraturens univers. Høytlesning er barna vant til fra de er helt små, lydboken er en fortsettelse av dette. Lydboken er derfor - enkelt sagt - et mer naturlig medium for barn enn for voksne! Barna er dessuten flinke til å bruke flere medier, som TV-serier, Spotify og lignende til å komplettere interessen for serier og forfattere.

I Norge er det flere store lese- og lytteapper med et stort utvalg barnebøker :

Bortsett fra Ebok.no, er alle abonnementstjenester, fra 89 kr til 239 kr (Premium) og 339 kr (Family) pr måned. Ebok.no tar betalt pr bok, som for de nyeste nærmer seg bokhandlerpriser.

Fabel er den eneste som kun tilbyr lydbøker, de andre tilbyr lyd- og e-bøker, dvs. at barna selv kan lese bøkene på mobil, nettbrett, PC, Mac.
Barna kan laste ned apper som gjør det enkelt å ta boka med seg og lytte til, eller lese den.

Pickatale er den eneste leverandøren som kun satser på barn. Det er flere tusen titler, og barna kan velge å lytte eller å lese selv, eller gjøre begge deler. Målgruppen er barn 0-12 år. Velg mellom interaktiv skjerm eller at boka blar seg selv etter som teksten leses. Statistikk over lesetid mm.

Som nevnt innledningsvis er den svenske undersøkelsen av barns lydbokvaner helt unik. Selv om undersøkelsen blant annet konkluderer med at lydbøker ikke erstatter, men er et kompliment til, trykte bøker, **så er lydbøkene en vei inn til litteraturen som faller veldig naturlig for barna. **Mye mer naturlig enn for oss voksne. Tall fra Sverige viser også at noen av de lydbøkene som spilles mest er godnatt- og innsovnings-bøker. Hva med å begynne der?