2 minutter lesing

Lån utstyr til sport og friluftsliv over hele landet - gratis!

Publisert
21/3/2024

"En god barndom varer livet ut. Det gjør også en dårlig" er et sitat fra den ideelle stiftelsen BUAs hjemmeside. BUA står for Barn-Unge-Aktivitet og har siden 2014 samlet landets mange utstyrssentraler under en felles paraply. Det har gjort utlån av sports- og fritidsutstyr enklere og mer tilgjengelig for flere. Alle kan låne gratis utstyr, det er ikke kun snakk om økonomi, men også om bærekraft. Kjøp mindre - lån mer!

Hva gjør BUA helt konkret?

BUA-nettverket består av 224 utstyrssentraler som låner ut sports- og fritidsutstyr i 176 kommuner. I 2022 lånte sentralene ut over 470.000 utstyrsenheter! Ikke-kommersielle utstyrssentraler har eksistert lenge, og BUAs fortjeneste er å tilrettelegge for felles utlånssystemer, rådgivning, markedsføring mm. Mange sentraler har valgt partnerskap med BUA og profilerer seg med BUAs logo og farger, andre er kun tilknyttet nettverket gjennom å bruke utlånssystemet, mens noen få nøyes med kun å bli synlige på oversiktskartet for sentraler i Norge.

En av fordelene med å inngå i BUA nettverket og tilknyttes utlånssystemet er at det er enkelt for oss som brukere å låne utstyr og for utstyrssentralen å administrere utlånene. BUA formulerer det selv som "et bibliotek med sports og fritidsutstyr". Låneperioden er 7 dager. Utstyrs-beholdningen varierer fra sentral til sentral, og er inndelt i fem kategorier. Hver kategori er inndelt i underkategorier når man søker. Vi har fylt ut med noen eksempler på utstyr:

Sykle og rulle: elsykkel, landeveissykkel, sykkelvogn, BMX-sykkel, rulleskøyter, skatebord, hjelmer og annet tilbehør

Lek og hobby: akebrett, snowracer, ringspill, kubbespill, discgolf

Ski og skøyter: langrennsutstyr, alpinutstyr, fjellski, skøyter, vinterklær, pulker

Friluft: fiskeutstyr, sovepose, telt, friluftsklær, ryggsekk, kano, telt, SUP brett, diverse utstyr

Ballspill: badminton-, tennis- og squash-utstyr, fotball, basketball

Finn en utstyrssentral der du bor! Klikk på sentralen i kartet, deretter på Finn utstyr.

Gjennom gratis utlån av utstyr over hele landet får flere barn, og familier, prøvd sport- og friluftsaktiviteter, uavhengig av økonomi. Det bidrar også positivt til folkehelsen, et fokus BUA synliggjør overfor myndighetene. Et annet formål med BUA er bærekraft. Gjenbruk og utlån er langt mer miljøvennlig enn kjøp og kast, eller kjøp og gjem... Utstyrssentralene er derfor ikke kun knyttet til økonomi, men et tiltak som gavner miljøet, og et populært tiltak for ALLE!

Stiftelsen BUA ble i desember 2022 annonsert som en av seks nominerte kandidater til den prestisjetunge prisen Årets Villmarking 2023. Vinneren offentliggjøres i slutten av januar.