2 minutter lesing

Kreative høstaktiviteter - kastanjedyr og dekorasjoner

Publisert
15/5/2024

Høsten er kastanjetid! Piggete kapsler faller ned på bakken og åpenbarer en blank, hard, og rødbrun frukt: hestekastanjen. Og hva kan vi gjøre med dem? Vi kan lage kastanjedyr og kastanjedekorasjoner!

Hva trenger man for å lage kastanjedyr?

Med en syl eller et lite skrujern og en fyrstikkeske eller to, er vi i gang. Man kan også kjøpe en kastanjeholder og et eget kastanjeborr til å holde kastanjen fast med mens man lager hull til fyrstikkene. For enda mere kreative løsninger plukker vi også noen eikenøtter, eikenøtthatter (som nøtten sitter fast i når de faller ned fra trærne), pose med øyne til å klistre på kastanjene (fås hos Panduro), noen tusjpenner med smal piss, eller fine pensler og vannfarge, til å male mønstre på kastanjene.
 

Kilde: Pixabay
 
Vil du lage en kastanjeslange eller et kastanjekjede, trenger du også en ståltråd, eller en hyssing med tape på tuppen for lettere å komme gjennom hullet i kastanjen.

Slik lager du kastanjedyr

  1. Bestem deg for hvilket dyr eller form du vil lage.
  2. Bruk sylen eller et annet verktøy til å lage hull i kastanjen til fyrstikkene.
  3. Hullene skal være 0,5 - 1,0 cm dype for fyrstikk-bein og -armer. Hvis to kastanjer skal festes sammen, for eks kropp og hode, kan hullene være enda dypere.
  4. Brekk eller klipp av fyrstikkhodet (det som gjør at fyrstikken kan tennes) for sikkerhets skyld.
  5. Sett sammen kastanjene og fyrstikkene.
    Bruk eventuelt de smalere eikenøttene som dyrehoder (for eksempel et sauehode) og eikenøtteholderne som hatter eller store museører. 
     

Kilde: Frk. Hansen, www.frkhansen.dk
Hvis barna vil dekorere kastanjene kan de enten bruke en tusj til å tegne på dem, eller male med en pensel. Det kan være gøy å for eksempel dekorere dyrene etter et tema som for eksempel jul (reinsdyr) eller halloween. Stjerner, glitter, snømann, julehjerte, julenisse er også morsomt å lage. Du kan også lage en kastanjesnømann av tre kastanjer, og så male den hvit. Kastanjene mister den fine glansen når de tørker, men hvis de flott dekorert så er ikke det så farlig! 
Søk gjerne på nettet etter inspirasjon, vi hjelper deg litt på vei med denne artikkelen med ideer til hvordan du kan lage edderkopper og 11 andre idéer til hjemmelagde kastanjedyr.
Men aller først må dere ut og finne kastanjene, og eventuelt også eikenøttene! Å gå på "kastanjejakt" synes mange barn er veldig gøy!
 

Kilde: Pixabay