2 minutter lesing

Karmøy - familievennlig ferieøy

Publisert
21/3/2024

Karmøy, rett syd for Haugesund, har mange familievennlige aktiviteter, og en perfekt ferieøy med mange strender og flott natur. Last ned appen Tilbakeblikk og få innblikk i Karmøys epoker og historiske begivenheter, og bli med på en digital tidsreise! Og delta i eventyrjakten for hele familien på Visnes, i Skudeneshavn, Kopervik og Åkrehamn. 
Nord på øya ligger Minigolfen Familiepark og Haugaland Zoo. Familieparken reklamerer med Europas største minigolfanlegg, 50 hull i alt. Anlegget er ikke noe vanlig minigolfanlegg, banene Gården, Gruvå og Parken har alle sine særegenheter. 
Haugaland Zoo har rundt 60 arter av pattedyr, fugler og reptiler. Totalt 150 individer som boltrer seg på 41 mål. Dyreparken er Rogalands eneste dyrepark med eksotiske dyr.
Rett syd for broen fra fastlandet, på østsiden av øya, ligger Nordvegen HistoriesenterAvaldsnes kirke og Vikinggården. I historiesenteret får besøkende høre historien om hvordan Avaldsnes ble Norges eldste kongesete. Moderne formilding med film, lyd, lys, figurer og gjenstander. Utenfor er det en historisk aktivitetspark for barn og barnefamilier. 
Vikinggården på Bukkøy viser hvordan vanlige folk bodde i vikingtiden. På gårdstunet er det et langhus, leidangsnaust, rundhus og flere mindre bygg. Avaldsnes kirke, Olavskirken, ble reist i 1250, men forfalt etter noen hundre år. I 1929 var kirken restaurert, som den framstår i dag. 
På motsatt side, tvers over øya mot vest, ligger Visnes Kobbergruve (facebook), for mange en godt bevart hemmelighet. Det var Nord-Europas største kopperverk fram mot 1895. Kopperet fra gruven ble blant annet benyttet som materiale i frihetsgudinnen i New York. I dag er gruveområdet et stort friluftsområde med mange minnesmerker fra driften, og et museum. Og med en mindre kopi av frihetsstatuen, et populært fotomotiv.
Gruvelekeplassen i hagen er populær blant barna! Ikke minst zip-linen som går noen 10-talls meter mellom start- og stoppstedene. Utforsk området og finn ut mer om historien med rebusen "Eventyrjakten". Det tar ca 1 time å følge rebusen. Inne i museet kan barn hogge seg steiner i Litlaortå. I "Fransahagen", en parklignende hage som en fransk direktør for gruven fikk anlagt med tur- og ridestier, kan familien åpne piknikk-kurven. De gamle ridestiene er i dag populære turstier.
Visnes er også et av mange steder langs kysten der tyskerne hadde poster og kanonstillinger under 2. verdenskrig. Rester etter stillingene kan ses flere steder. Lenger syd ligger Syreneset Fort og Ferkingstad kystfort, det er tydelige spor etter begge anleggene. Fine utfluktsmål, med god utsikt.
"Hovedstaden" Skudeneshavn helt syd på Karmøy er på Riksantikvarens liste over fredede kulturmiljøer. Gamle Skudeneshavn er et av Norges best bevarte kystbymiljøer. Det var byens seilskip som brakte impulser fra hele verden til stedet, og som preget den store byggeperioden 1840-1860, som er det man ser i dag. Byens museum forteller denne historien - og mange flere!  
Fine gjestehavner flere steder på øya for dem som kommer i båt, og flere sandstrender av "tropisk" standard (gjelder ikke badetemperaturen ...).
Karmøy neste?