2 minutter lesing

Høstferiehelg: se, lek og lær!

Publisert
13/4/2024

Denne helgen er den siste høstferiehelgen for noen fylker, og den første for andre. Skjærmer i alle former: TV, PC/Mac, nettbrett og mobil er her, der og alle vegne. Også i høstferien. Fyll skjermen(e) med uskyldig moro for de mindre barna, eller innhold som hele familien kan ha glede av. Til siste kategori hører BarnasNorge.no s favoritt: NRK Skole. Ja, selv i, og kanskje nettopp i, feriene! 
På NRK Skole finner familien kilde til underholdende læring. Skroll ned til "KLIPPAKKER FAG OG TRINN". Innholdet er gruppert etter trinnene 1. - 4., 5. - 7. og 8. - 10. For hvert av trinnene er det flere korte videoer om fagene naturfag, matte, norsk, samfunnsfag og KRLE, samt ikke-trinndelte temaer som økonomi, livsmestring, musikk m. fl.
F. eks. norsk 5. - 7. trinn: få forklart 14 norske ordtak med hver sin 1 minutts video. Først forklarer barna hva de tror det betyr, så forklaringen til slutt! God underholdning og læring, også for voksne! Eller naturfag 1. - 4. trinn: "Line ser på huggorm", en 10 minutters video om en slangeredd reporter, som er med en huggormekspert ut i skogen en vårdag, til en solvendt skråning, der det vrimler av huggorm. Vurder nøye om familien "tåler" videoen før dere ser den! Bare for naturfag 1. - 4. trinn er det 45 korte videoer å velge mellom.
ANBEFALES!
Skal selv de minste barna, under 4 år, se internettunderholdning kan det være en utfordring. YouTubeKids kan være løsningen (gratis). Den legger vekt på at foreldre godkjenner innholdet og bruken. Om ønskelig kan det lages brukerprofiler tilpasset hvert barn. Velg aldersinnstilling 4 år eller yngre, 5-7 år eller 8-12 år, og YouTubeKids plukker ut et antall videoer den vurderer passer til aldersgruppen i kategoriene underholdning, musikk, læring, og utforsk-temaer. De fleste videoer er med norsk tale. Eksempler på underholdnings-videoer for de minste er Teletubbies og Postmann Pat. 
Klikk hengelåssymbolet for å endre aldersgruppe og andre innstillinger. For å åpne innstillingene skal man løse et enkelt gangestykke, en sperre for å forhindre flest mulig barn i å "overta" foreldrerollen .....  
Delvis overlappende er NRK Super, som er populært for barn 7-12+ år. Det er god underholdning for målgruppen fra en sikker leverandør. Se NRK Super som direkte-TV, eller alt tilgjengelig materiale på NRK Supers hjemmeside.
Apper for YouTubeKids og for NRK Super kan lastes ned gratis på Google Play og AppStore.
God helg!