3 minutter lesing

Høstferie - hva kan Oslo by på?

Publisert
10/4/2024

Høstferien, det som før ble kalt potetferien, står for døren, og for noen av oss blir aktivitetspresset merkbart i løpet av neste uke. Høstferie-camps og -kurs er populære, og man skal være tidlig ute for å få plass. Spesielt på de mer kreative kursene for barn, som teater, dans og musikk. Vi i BarnasNorge.no vil derfor komme med noen tips til dagsaktiviteter. Noen av disse forutsetter at man kjøper billetter på forhånd. 
Flere av Deichmans biblioteker har tilbud i høstferien, alt gratis og med varierende innhold. De siste årene er flere av bibliotekene bygget om, så de innbyr til opphold og hygge med en bok, en tegneserie eller annet. Deichman Bjørvika er et besøk verdt i seg selv. I dette nye biblioteket i 4 etasjer er det nok å være nysgjerrig på, og få tiden til å gå med. Ta med familien på biblioteksutflukt! En oversikt over alt som skjer på bibliotekene i Oslo i høstferien ser dere her.
Norsk Folkemuseum på Bygdøy har et omfattende høstferieprogram, alle dager fra 2. - 10. oktober. Potetplukking, eventyr, oppgaver, hinderløype, natursti mm, og museets alle vanlige tilbud. Folkemuseet er mer enn utendørs opplevelser, det er mange utstilte gjenstander i utstillingsbygningene. For eksempel "Tidsrom 1600-1914", en tidsreise mot det moderne Norge, og en samling nye livaktige malerier, som har hentet inspirasjon fra folkemuseet (til 10. oktober).
På Historisk Museum, i nærheten av Nationaltheatret, er det høstferieprogram for barn fra 5 år begge søndager, og tirsdag til fredag. Det er fokus på antikken og det gamle Egypt, med kreative oppgaver som fargelegging, rebus, lage en antikk emoji i leire, eller brette en sarkofag. Museet har flere utstillinger med mange inntrykk fra andre land og folkeslag, ofte gjenstander med sterke farger. Det er mye for barna å se på, og fasineres av, også for de mindre.
Sentralen i sentrum av Oslo har mange tilbud gjennom hele året rettet mot barn og barnefamilier, primært i helgene. Høstferietilbudet strekker seg også over ukedagene. Noen av arrangementene krever forhåndspåmelding, noe som anbefales generelt, siden Sentralens arrangementer er populære
På Ekebergsletta ligger EKT Husdyrpark med dyr på tunet og ponniridning for barn. Generelt er aktivitetene tilrettelagt for barn 2-12 år. I høstferien er det dyrepasser for en dag, nybegynnerdag med hest, gjeting av geiter, bondegårdsdag for hele familien, enkeltridetimer for nybegynnere, og runderidning på ponnier. Selv om man ikke benytter seg av høstferietilbudene er det 10 ulike dyreslag man kommer i nærkontakt med, og mye å se på.
Nærmeste nabo til EKT Husdyrpark er Søylehuset Café & Minigolf. De har to 18 hulls minigolf baner, og barnekøller ned til 3 år. Eller bruk Ekebergsletta som det friluftsområde det er, ta med en ball eller annet lekeutstyr, det er plass nok.
Rett utenfor Oslo ligger Lørenskog Bygdemuseum i landlige omgivelser, og med aktiviteter hele høstferien. På Besøkssenter Våtmark Nordre Øyeren i Fetsund, øst for Lillestrøm, kan man lære om beveren i høstferien, og få fine naturopplevelser langs Fetsund lenser. Blant annet gå på vannet ...! Her går(!) det fort en hel dag! Eller lenger nordøst, ikke langt fra Årnes, Gamle Hvam Museum, en helt - unik - gammel storgård med leketraktor, hinderløype, leketøysutstilling, og høstferieaktiviteter. En familieperle som kun er åpen 5. og 6. oktober!  
Hvis været ikke frister til de store uteaktivitetene, men det allikevel skal "skje noe", så spiller Riksteatret "Høna, egget og reven" 5., 6., 9. og 10. oktober. Passer for barn fra 4 år. Egal Teater spiller "Ronja Røverdatter" 9. og 10 oktober (ingen aldersanbefaling), mens Det Andre Teatret lar barna komme med innspill til kreative musikere på scenen som kan lage en "hit" av alle tekster 2. og 9. oktoberBarnas National på Nationalthetret har barneomvisninger (3-16 år) hver dag fra lørdag 2. til lørdag 9. oktober, med unntak av søndag. Barna er detektiver som sniker seg gjennom teatret, og får høre om alt som foregår bak kulissene ... På Barnas Cinematek vises høstferiekino kl 12.00 og 14.00 mandag til fredag, foruten de faste forestillingene hver lørdag og søndag. 
Skulle ikke dette være nok anbefaler vi å åpne BarnasNorge.no, velge fylke og søke i menyen under Aktivitetsliste eller Arrangementer!
God høstferie!