3 minutter lesing

Høstferie - hva kan Bergen by på?

Publisert
8/4/2024

Høstferien står for tur. Sikkert er det at barna som har skolefri gjerne vil at det skjer noe "spennende". I hvert fall enkelte av dagene. Vi i BarnasNorge.no har noen tips til dagsaktiviteter. Noen av disse forutsetter at man kjøper billetter på forhånd. 
Hovedbiblioteket, og de fleste øvrige biblioteker under Bergen Offentlige Bibliotek, har arrangementer i løpet av høstferien, alt gratis. Høytlesning, verksted, barnekino, bingo (!), konsert og snekrekurs. Sletten Biblab, Bergens eneste barne- og ungdomsbibliotek, i Sletten Senter, har nyåpnings-arrangement mandag 11. oktober, og daglige aktiviteter til og med lørdag. 
Barnas høstferie i Bymuseet lokker med "Elle-Melle-Byen-fortelle", en leken teatervandring for familier med barn 5-10 år lørdag 9. og torsdag 14. oktober, og "Barn i Middelalderen", en daglig aktivitetsomvisning på Bryggens Museum (ikke mandag 11. oktober). Dronning Isabella vil gjerne fortelle hvordan det var å være dronning i Middelalderen. Det gjør hun  i Haakonshallen lørdag 9. og søndag 10. oktober. I Haakonshallen fortelles også **historien om **barnekongen Håkon Håkonsson, hver dag i høstferien. Såvel dronning- som kongehistorien passer best for barn fra 6 år.
Rosenkrantztårnet og Håkonshallen er begge to opplevelser i seg selv, begge er åpne alle dager i høstferien. Utendørs aktivitetsløype for barn på festningsområdet. Bryggens Museum er bygd over restene av Bergens eldste bebyggelse fra første halvdel av 1100-tallet. Utstillingen "Under jorden" rommer tusenvis av spennende gjenstander. Alle dager kan barna være med på rebus og skattejakt i utstillingen, og delta i tegnekonkurranse. 
Akvariet trenger neppe næremere presentasjon. Tema i høstferien er "Livet i havet". I tillegg til Akvariets faste program med fóringer, presentasjoner og film, er det 7., 10., 12. og 14. oktober dissekering av fisk. En time med fasinerende kunnskapsformidling! To andre innslag er "Kamuflasjer og axelotl" og "Bli med bak kulissene" (maks 15 personer). Les om aktivitetene her
Universitetsmuseet i Bergen omfatter to museer, Historisk museum og Naturhistorisk museum. Det siste kan få barna til å bli lenge - av ren nysgjerrighet! Etter seks års oppgradering åpenbarte det seg et helt nytt og modernisert naturhistorisk museum i 2019. Store samlinger av dyr, insekter, stein, fugler mm., presentert på en spennende og fasinerende måte. Og temarom som "Det ukjente landet - dyphavet", der man befinner seg på den mørke havbunnen med et stort "levende" lerret, utstillingsmontre med forstørrede utgaver av dyphavsliv, og mange interaktive skjermer. Og så Hvalsalen - voooow, for et skue! Anbefales!
Høstferieaktiviteter for barna på Sjøfartsmuseet er skattejakt og barnefilmer. Museet har en stor samling gjenstander, spennende fra gallionsfigurer og sjalupper til skipsmodeller og dokumentasjon fra hendelser på havet. 
Vitensenteret VilVite har åpent alle dager i høstferien. Foruten mange interaktive stasjoner og eksperimenter i utstillingen, byr høstferieprogrammet på robot-programmering, robot-band, vitenshow, og en helt ny utstilling - "Loop". 
Fløobanen er stengt frem til 1. april 2022 på grunn av oppgradering, men det er fullt mulig å gå eller sykle opp til toppen.... Til gjengjeld åpner den nye gondolbanen til Ulriken med en familiedag lørdag 9. oktober kl 12, med statsminister - og bergenser - Erna Solberg på talerstolen. Mon ikke gondolbanen blir et "hit" for mange i høstferien? 
For aktive familier er det familievennlig buldring og klatring i Bergen Klatreklubb og Bergen Klatresenter. Aldri forsøkt det? Ta med familien og prøv! Vil dere heller være ute i naturen? **Klatreparken **Høyt & Lavt har åpent hver dag i høstferien kl 10.00-17.30. Blir klatring litt for aktivt kan et alternativ være en felles tur i svømmehallenAdO Arena har åpent alle dager i høstferien kl 10-18. For de mer lekne er det flere lekeland og trampolineparker å velge mellom: Leos Lekeland,  Rush Trampolinepark, eller FlipZone Trampolinepark. Dyreriket er alltid like fasinerende, Urban Zoo på Bontelabo har åpent hver dag i høstferien kl 11.00-17.00.  
Vinteraktiviteter i høstferien? Skøyter i Bergenshallen kl 15.00 - 18.30 (uklart om det åpner søndag 10. eller onsdag 13. oktober, feil dag/dato kombinasjon på kommunens hjemmeside), eller Vestkanten Ishall, åpent alle dager i høstferien. Har familien prøvd curling? Kjempegøy! Muligheten er der på Vestkanten Curling.
På kulturfronten spiller Den Nasjonale Scene (DNS) konsertforestillingen "Lille Bert og Lille Ben" 9., 14., 15. og 16. oktober (få billetter igjen). Passer for barn 3-7 år. Barnas Kulturhus Bergen har familieforestilling kl 13.00-13.45, og etterfølgende verksted kl 13.45-16.00, hver lørdag. For familier med barn 3-12 år. 
For en utvidet aktivitetsliste gå til BarnasNorge.no, velg Vestland fylke og Bergen, og søk i menyene Aktivitetsliste eller Arrangementer!
God høstferie!