2 minutter lesing

Dårlig kombinasjon: foreldres mobilbruk og kvalitetstid med barna

Publisert
21/3/2024

Er du aktiv på mobilen når du egentlig bare burde fokusere på barnet eller barna dine? Du er ikke alene, men burde la være. Enten vi foreldre sniker oss til å kaste en titt på mobilen, sende en diskret SMS, eller helt åpenlyst leser tekster, så påvirker det kvalitetstiden med barna. Kontakten brytes. 
Flashback til den nettopp overståtte høstferien ... ?
Diskret eller åpenlys bruk av skjerm - barna ser og merker det meste! "Multitaskingen" blir gjennomskuet, det blir ikke like stort fokus på barna når man også er opptatt av mobil eller nettbrett. Vi følger dårligere med, det kan lettere skje ulykker hvis vi er ute, vi snakker og leker mindre med barna, og hvis vi er to foreldre, blir mindre kreative og koordinerte i leken med barna.
Barna kan tolke dette som manglende interesse for det de holder på med. Barna blir skuffet, de synes ikke samværet ble så hyggelig som de hadde håpet på. Barna kan bli sjalu på mobilen, og skuffelsen kan gi seg utslag i vrang og tverr oppførsel. Skyldes foreldres mobilbruk stress på grunn av jobb, mange gjøremål, nervøsitet og annet, blir mobilen enda mer "synlig" for barna.
En annen konsekvens er at barna våre lærer av oss, på godt og ondt. Det blir feil hvis vi foreldre tar opp barnas, etter vår oppfatning, overdrevne mobilbruk med dem, for så selv å bruke mobilen aktivt i samvær med barna, for eksempel under måltider, i barnehagen, på skoleveien, i bilen. I det store og hele hvor som helst og når som helst. Vi foreldre kan ikke forvente annet enn mer framfor mindre mobilbruk fra barnas side når alle steder er mobilsteder og alle tidspunkter er mobiltid. Som i så mange andre sammenhegner er vi foreldre barnas forbilde, det vi gjør lærer de seg også til å gjøre!
Det er mange årsaker til at vi foreldre bruker mobilen eller andre elektroniske medier når vi er sammen med barna. Noen ganger er det uunngåelig, og vi skal også kunne bruke mobilen når vi har behov for det. Men: vi skal også være flinke til helt å glemme mobilen i de periodene formålet kun er å være sammen med barna: på lekeplassen, i barnehagen, på tur i skogen, på museet og lignende. 
Dette er ikke minst aktuelt og viktig i barnas skoleferier, da har vi et ekstra ansvar, eller en ekstra utfordring, alt etter som vi ser på det, til å ha fokusperioder med barna, hver dag. Uten mobil eller andre elektroniske medier, og helst helt uten stress!