3 minutter lesing

Detektivbyrå nr 2

Publisert
8/4/2024

For populariteten blant "mainstream" bøkene blant barna er det ingen tvil om. Allerede i 2018 var 6 av de 10 mest populære bøkene i den nasjonale Sommerles-kampanjen for 1. - 7. trinn fra Detektivbyrå nr. 2 serien. Også i 2019 toppet bøkene popularitetslisten. Selv om de ikke toppet var Detektivbyrå nr 2. bøkene blant de mest leste i Sommerles 2020 og 2021 også.

I alt deltok 164.000 barn på Sommerles 2021, som til sammen leste 2,3 mio. bøker! Så det var mye å velge mellom!

Oslo og Bergen er forskjellig i størrelse, og befolkningens sammensetning, som kanskje er forklaringen på at utlånstoppen 2021 for skjønnlitterære bøker for barn er mer "mainstream" for Deichmans biblioteker i Oslo enn for Bergens Offentlige bibliotek.

. Her er en liste over de mest populære norske barneromanene i 2021.

s mange avdelinger i Oslo i 2021 viser mange gjengangere fra 2020. Og flere gjengangere blant forfatterne enn blant titlene. Én norsk forfatter skiller seg ut: Jørn Lier Horst.
?

Seriebøker! Forfatter Lier Horsts serie "Detektivbyrå nr 2" er i særklasse i Norge, godt skrevet - og godt markedsført! Han er ikke alene om kreativiteten, med på prosjektet er Hans Jørgen Sandnes, som illustratør, animatør og tegneserieskaper. Med et opplag på 2 millioner bøker er det soleklart Norges bestselgende barnebokunivers.

Og for et univers det er blitt! Kombinasjonen av dyktig markedsføring og fengene bøker med Detektivbyrå nr. 2 som fellesnevner har skapt en salgssuksess som tegner til å vare i mange år til. Utgivelsestakten på de to bøkene i serien som utgis hvert år, og tidspunktet for utgivelsene, er nok langt fra tilfeldig. Alle bøkene handler om å løse mysterier, og som tidligere etterforsker er det nok å ta av for forfatteren.

På utlånslistene ligger bøkene fordelt med utgivelser fra de siste 3 årene. Det er, med de bøkene som er utgitt, allerede nå potensiale til å være blant topp 10 i 2022 og 2023. "Etterforskerne" Tiril, Oliver og sporhunden Åtto er populære blant barna. Så langt (2013- 2021) er det utkommet 20 bøker i "Operasjon"-serien , og 12 bøker (2015 - 2021) i "Jakten på" serien, der leseren skal finne spor i teksten, i bilder og på neste, for å hjelpe hovedpersonene med å løse mysteriet. Serien har også sin egen nettside med oppgaver, brettspill, nettbutikk mm. To bøker er omsatt til spillefilmer.

God markedsføring er det også at Riksteatret har ca 70 forestillinger rundt om i landet i 2022 med stykket "Detektivbyrå nr. 2 - Operasjon Teater". Et helt nytt mysterium, et spesialskrevet manus som kun kan oppleves på Riksteatret! Populariteten til Detektivbyrå nr 2. ser mest av alt ut til å være avhengig av hvor lenge Jørn Lier horst og Hans Jørgen Sandnes "gidder" å holde på med prosjetet.

I 2020 var det fantasy-tegneserieboken "Reisen til Jotundalen", en av bøkene i Nordlysserien til norske Malin Falch, som toppet. Fantasy-tegneserien har røtter i norsk folketro. Ved å reise på nordlyset kommer Sonja til Jotundalen., og i 2021 "Gutta i trehuset med 13 etasjer" av australske Andy Griffith.

deltakere, en australsk barnebokforfatter, med tre bøker blant topp 10 i 2020, og to i 2021. En av de mestselgende barnebokforfattere, Jeff Kinney, kjent for bøkene i serien "En Pingles dagbok", hadde to bøker på listen i 2020, og en i 2021.

Noe som viser Overskriften "Hvilke bøker bør dere låne til vinterferien?" er litt "urettferdig", det gir listen en selvforsterkende effekt, år etter år. På den annen side, det er et kvalitetsstempel for god barneunderholdning at bøkene er havnet på listene.

På listen over de 10 mest populære skjønnlitterære bøkene blant barn er det tre titler som går igjen fra 2020 til 2021, men mange av de samme forfatterne representert med nye bøker i 2021.