2 minutter lesing

5 digitale formidlingskanaler som godt tidsfordriv for barna

Publisert
21/3/2024

Koronaviruset påvirker hverdagen, og selv etter snart ett år er lite tilbake til normalen. Det er langt mellom arrangementer for barn og barnefamilier, og de som er har alle begrenset antall plasser.
Strømmetilbudene for familier blomstret opp i løpet av sommeren og høsten i fjor, men dabbet så av i påvente av en normalisering. Som ikke har inntruffet enda. Tvert imot.
Det ligger imidlertid flere digitale godbiter på nettet, som kan oppta barna i timesvis. Til adspredelse fra filmer og spill. Vi har valgt ut 5 av tilbudene:

  • Fortellinger for barn - hør en god historie, publisert av Deichman hovedbibliotek i Oslo. Hør "Prinsessen som ingen kunne målbinde", "Rot og Bjørne tegner", "Garmanns sommer", "Liten og lur", "Høytlesning med dragartist Elekstra Puzzz" og "Jonas i jungelen". Alle levende fremført, i prinsessefortellingen dukker Askeladden opp i egen høye person! 
  • Eventyrstund for de små, publisert av Litteraturhuset i Oslo på YouTube. Lytt til høytlesning av 22 kjente eventyr, med varighet fra 4 - 28 minutter. I alle fortellingene vises det illustrasjoner under opplesningen, som gjør fortellingen enklere å forstå for de minste, og maner til fantasien
  • Billedbøker for barn i Billedbokhylla, en tjeneste fra Nasjonalbiblioteket. Nasjonalbiblioteket har samlet et stort antall billedbøker for barn, mange med lite tekst og store enkle illustrasjoner, perfekt for de minste barna. Klikk på lenken "liste over billedbøkene vi har samlet så langt" midt på siden, og deretter knappen [Les på nett] for den noka dere vil lese. Mindre egnet for mobiltelefoner, bør ses på nettbrett eller større skjerm
  • Vennebyen med Apa, Elfie og Ted, hvem kjenner ikke dem? Apen Apa i politiet, elefanten Elfie i brannvesenet, og bjørnen Ted i ambulansetjenesten - alle gjør de sitt til at Vennebyen skal være et trygt sted å være. Animasjonsfilmene er opp til 1 timer lange (korte reklamer hvis man ikke er logget inn på YouTube)
  • 123puslespill på datamaskin, smarttelefon eller nettbrett. Dette har vært en av BarnasNorge.no s favorittsider i mange år. 80 flotte motivbilder som gjøres om til puslespill med valgfri vanskelighetsgrad: Barn, Lett, Middels eller Vanskelig. Her kan hele familien være opptatt med samme aktivitet på samme tid! Og skulle ikke det være nok kan man laste opp sitt eget motiv, og samle det