6 minutter lesing

5 alternativer til knask eller knep for barn under Korona-pandemien!

Publisert
21/3/2024

Vi er nå godt inne i Oktober og for mange barn nærmer det seg også ett av høstens høydepunkter, nemlig Halloween! Samtidig er det viktig å huske på at vi fortsatt er midt i en Pandemi. Derfor er det i år viktig at både barn og voksne planlegger feiringen slik at alle får en hyggelig opplevelse.
Folkehelseinstituttet Halloween-råd sier at man fortsatt kan gå knask eller knep i år, men at man bør tenke over disse tingene for at det skal bli hyggelig og trygt for alle i nabolaget:

  • Både barn som går rundt og alle som åpner dørene må være friske.
  • Barn bør bare gå sammen i små grupper og bare gå sammen med andre barn som de omgås med til vanlig.
  • En voksen bør gå sammen med barna for å sikre smittevern mens de samler inn godteri. Da kan den voksne i tillegg være ekstra oppmerksom på trafikksikkerhet!
  • Hvis det er flere grupper med barn som venter utenfor et hus bør man holde god avstand og vente på gaten til den andre gruppen har gått videre.
  • En voksen bør passe på at barna venter med å spise godteriet de får til de har kommet hjem og vasket/spritet hendene sine.
  • Det er lurt å si til barna at de ikke burde dele eller bytte godteri med hverandre.
  • Alle som deler ut godteri burde bruke en skje eller lignende til å dele ut godteri og sørge for å vaske hendene både før og etter at noen har vært på døren.
  • Ikke del ut løst godteri som smågodt, men heller godteri som er pakket inn enkeltvis.

Alternativ til knask eller knep

I år kan det være mange som synes det er litt skummelt å åpne dører og dele ut godteri på grunn av faren for smittespredning. Det kan derfor være at noen av barna kan bli litt skuffet over at ikke alle åpner døren når de ringer på. Vi foreslår derfor at voksne vurderer å lage et alternativt Halloween opplegg for barna. Derfor har vi samlet noen tips til gode “trick-or-treat”-alternativer som vi vet at barna kommer til å elske!

Skattejakt i hagen eller innendørs

Dette er en morsom aktivitet enten det er bare ett barn eller flere barn som deltar! Legg ut godteri, kjeks eller sunnere snacks på forskjellige steder og la barna prøve å finne det. Hvis man vil gjøre det ekstra spennende kan man for eksempel tegne et enkelt “skattekart” over hagen eller stuen som barna kan gå rundt med når de leter. For litt eldre barn kan man også lage et rebusløp, så “jakten” tar litt lengre tid og blir litt mer utfordrende. 
Husk at barna ofte synes det å lete er minst like morsomt som å få godteri. Derfor kan det være lurt å ikke gjemme masse godteri på få steder, men heller gjemme få “godbiter” på mange forskjellige plasser.

Gjett riktig smak eller ting med bind for øynene

Gjør klar forskjellige “smaksprøver”. Smakene kan for eksempel være forskjellige typer sjokolade, brus, pålegg eller frukt. Bruk et skjerf eller lignende og knyt det forsiktig rundt øynene til barna og gi dem forskjellige biter eller slurker etter hverandre. Barna skal så gjette hva det er de har fått. Hvis de gjetter riktig kan de få en liten premie. Premien kan være et godteri eller noe annet smått du tror de vil like!
OBS: hvis det er flere barn som er med på leken bør du gi dem hver bit med en ren skje/gaffel for å minske risikoen for smitte. Hvis de skal smake på forskjellige typer brus eller saft bør hvert barn få sitt eget glass! Hvis du har ansvar for barn du ikke kjenner så godt bør du også forsikre deg om at ingen av barna har noen allergier.
Man kan også gjøre denne leken uten å smake på ting. En annen variant av leken kan være å finne en dyp krukke og legge forskjellige ting oppi. Barna skal så stikke hånden ned i krukken og gjette hva som ligger der. Du kan være kreativ med de forskjellige tingene du legger oppi. Bruk for eksempel store oliven og si at det er “monsterøyne” eller kokt spagetti som “meitemark”. Pass på at barna vasker hender før og etter at de har gjennomført for å forhindre smittespredning hvis det er flere barn som er med på leken!

Innendørs knask eller knep med hele familien!

Ta noen post-it lapper eller klipp ut firkanter på et ark og skriv “knask” på den den ene halvparten og “knep” på den andre. Legg så alle lappene i en skål og bytt på å trekke en lapp fra skålen. Hvis man trekker “knask” kan man få et godteri eller noe annet godt, men hvis man trekker knep kan en annen som er med på leken gi personen en oppgave. Oppgavene kan for eksempel være å hoppe opp og ned 10 ganger eller å snakke med veldig lav stemme til det er den personens tur til å trekke en ny lapp!
Hvis det er flere barn som er med på leken og som ikke er en del av familien er det lurt at en voksen trekker lappene for barna og deler ut godteriet for å forhindre smitte.

Pynt et spøkelse

Tegn en spøkelsesform på noen ark og klipp it spøkelset. Barna kan så tegne eller bruke lim, glitter og garn til å pynte spøkelset sitt. Etter en stund kan man dele ut en premie for “skumleste spøkelse”. Hvis flere barn er med kan man unngå at “taperne” blir lei seg ved å dele ut mange forskjellige premier for “søteste spøkelse”, “morsomste spøkelse”, “kuleste spøkelse” og så videre.

Lag et skummelt munnbind!

Gi barna hvert sitt munnbind og legg frem noen tusjer i forskjellige farger som de kan bruke til å pynte det med! De kan prøve å tegne en skummel “munn” som passer til kostymet. Hvis et barn er kledd ut som en vampyr kan barnet for eksempel tegne en munn med store tenner og bruke rød tusj for å tegne “blod” på tennene.

Flere tips til en trygg og morsom halloween-feiring

Husk å følge myndighetenes retningslinjer for hvor mange som kan samles og forklar barna at det kanskje ikke er alle som har lyst til å dele ut godteri i år hvis dere velger å gå knask eller knep. Barna har ofte høye forventninger til denne dagen og det kan derfor være lurt å snakke med dem på forhånd om hvordan Halloween i år kanskje blir litt annerledes enn det de er vant til.
Selv om Halloween i år kanskje blir litt forskjellig fra andre år betyr det ikke at barna ikke kan ha det minst like gøy! De voksnes humør smitter lett over på barna og hvis de voksne er positive og engasjerte kommer nok barna også til å ha en fantastisk kveld!