2 minutter lesing

10 opplevelsesrike båtturer - for hele familien

Publisert
21/3/2024

Årlig frakter rutebåter tusenvis av passasjerer i alle aldre rundt på kanaler og vann. Rutebåter som er kjent for mange, men ukjente for enda flere. Flotte familieopplevelser, som går fra spenningen ved å bli hevet og senket i slusene, til klare fjellvann omgitt av fjell eller vidder.  
Skibladner, Haldenvassdraget og Telemarkskanalen har de fleste hørt om, mindre kjent er:

 • MB Bitihorn (Bygdin, Jotunheimen)
 • MB Fæmund II (Femunden, Femundsmarka)
 • Gjendebåtene (Gjende, Jotunheimen)
 • MB Kjenndal II (Lovatnet v/Jostedalsbreen)
 • MB Fjellvåken II (Møsvatn, Hardangervidda)
 • DS Bjoren (Byglandsfjord, Setesdal)
 • MB Kryllingen (Tyrifjorden, Norefjell)
 • MB Rondejenta (Rondvatnet, Rondane) - ikke rutetrafikk i 2021
 • MB Øyeren (Glomma, Nordre Øyeren våtmarksområde) - ikke rutetrafikk i 2021
  Listen er ikke fullstendig.
  Bjoren er noe så særpreget som en vedfyrt dampbåt. Bitihorn, Fæmund II, Gjendebåtene, Fjellvåken II, og Rondejenta når den går i rute, er en fin måte å komme inn i fjellheimen på, eller bare nyte rundturen i noen av Norges vakreste fjelllandskap.
  Kjenndal II tar besøkende til noen få kilometer fra Jostedalsbreens laveste brearm, et flott og mektig skue. Kryllingen har fellesarrangement med Krøderbanen og Villa Fridheim enkelte helger, med tilbud om båt, tog og eventyr.
  DS Skibladner på Mjøsa er verdens eldste dampbåt som går i rutetrafikk. MB Henrik Ibsen og MB Victoria kjører Telemarkskanalen fra Skien til Dalen i sommersesongen, en tur på 11 timer. Man kan velge å reise med hele turen, eller kortere strekninger. MB Telemarken kjøre rundturer lenger opp i kanalen, mellom Akkerhaugen og Lunde, og legger til ved Norsjø feriepark, et populært sted for barnefamilier. MS Brekke kjører to forskjellige turer på Haldenkanalen. Kanalens slusetrapper ved Brekke er Nord-Europas høyeste sammenhengende slusesystem, med en høydeforskjell på 26,7 meter.
  De som ønsker turer med båtene denne sommeren skal sørge for å bestille billetter tidlig. På grunn av redusert kapasitet, som et koronatiltak, og mange som ferierer i Norge, så melder selskapene bak rutene at det allerede ved sesongstart i juni har vært stor etterspørsel. Enda en bekreftelse på at båtturene er populære og bør prøves!