Vistehola (Svarthålå)

Vistehola (Svarthålå) er en huleboplass fra eldre steinalder med et bebodd areal på ca 100 m2. Hulen er tom, men åpningen er høy og bred og gir et imponerende skue inn i mørket. Derav det opprinnelige navnet "Svarthålå". I steinalderen gikk vannet helt opp til åpningen, i dag er det ca 15 meter ned til havnivået.

Åpningen på Vistehola (Svarthålå) ved Stavanger, en huleformasjon med en stor buet steinvegg som inngang

Jarle Vines; CC-BY-SA 3.0

Åpningen på Vistehola (Svarthålå) ved Stavanger, en huleformasjon med en stor buet steinvegg som inngang

Jarle Vines; CC-BY-SA 3.0

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Huleboplass fra eldre steinalder med et bebodd areal på ca 100 m2. Hulen er tom, men åpningen er høy og bred og gir et imponerende skue inn i mørket. Derav det opprinnelige navnet "Svarthålå". Inngangen er større enn bildet gir inntrykk av, i åpningen kan det stå to to fullvoksne personer i høyden! Utsikten inne fra hulen er mot et villastrøk som ligger ned til havet. I steinalderen gikk vannet helt opp til åpningen, i dag ligger havnivået ca 15 meter lavere.

Visthålå ble fagkyndig undersøkt første gang i 1907. Det ble funnet et tykt lag med avfall, som inneholdt rester etter ca 30 fuglearter, 20 pattedyr og 10 fiskearter. Av pattedyr-avfall dominerte rester etter villsvin. Ved den ene veggen i hulen ble det funnet et skjelett av en 15 år gammel gutt, som levde for ca 7.500 år siden. Det er det mest komplette steinalder-skjelettet som noensinne er funnet i Norge. Skjelettet er utstilt på Arkeologisk museum i Stavanger. En rekonstruert helfigur av gutten er utstilt i en permanent utstilling om forhistorien på Hå gamle prestegård på Jæren.

Se hvordan steinaldergutten kunne ha sett ut.

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Adgang hele døgnet, hele året

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer Vistehola (Svarthålå)

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.