Vega Verdensarvsenter og naturområde

Vega Verdensarvsenter har utstillinger om kulturen og naturen i øykommunen Vega. Flott natursti rundt senteret, pluss 18 merkede turløyper på hovedøya Vega. E-huset museum er verdens eneste ærfuglmuseum. Det viser tradisjonen på Vega med ærfugl som husdyr.

 Vega Verdensarvsenter, moderne trebygg med skrått tak beliggende på en odde ut mot havet

verdensarvvega.no

 Vega Verdensarvsenter, moderne trebygg med skrått tak beliggende på en odde ut mot havet

verdensarvvega.no

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Øya Vega har en historie som går 10 000 år tilbake, og flere steder på øya er det spor etter de første bosettingene. I Vega Verdensarvsenter er det utstillinger om kulturen og naturen i området. Flott natursti rundt senteret, pluss 18 merkede turløyper på øya. E-huset museum er verdens eneste ærfuglmuseum. Det viser tradisjonen på Vega med ærfugl som husdyr. Kafé.

I Verdensarvsenteret får besøkende et innblikk i øyværingslivet og hvordan ærfugldrift og fiskebondeliv førte til verdensarvstatus. I senteret kan man se, høre, smake og lukte verdensarven. E-huset museum har gjenskapt fuglenes reir-arkitektur som den ser ut i landskapet. Utstillingen forklarer også den historiske bakgrunnen for Vegas enestående tradisjon med å rense og bearbeide dun til dyner. Museet ligger på Nes, den gamle fiskerihavnen helt nord på Vega.

De fleste turløypene er velegnet for barn, og mange av løypene er merket med tavler med kart og bilder. I området finnes en rekke fangststasjoner, den eldste er datert til 7600 år før vår tidsregning. På vestsiden av Vega ligger Sundsvoll friluftsområde med Vegatrappa, Ravnfloget Via Ferrata og Ravnfloget Tretelt. Vegatrappa består av gangbroer, sti og 2000 trappetrinn. Ruten fører til toppen av Ravnfloget, 350 meter over havet. Utsikten fra toppen er formidabel.

På Turistinformasjonen kan man leie barne- og voksensykler (inklusiv hjelm), og fridykkerutstyr. Det er lagt ut geocaching poster på Vega og i Ylvingen, en artig familieaktivitet. I juli kan man besøke Lånan, det største egg- og dunværet i Vegaøyene, med egen båt, eller ta skyssbåt fra Vega. På Lånan holdes den gamle tradisjonen med ærfugldrift fortsatt i hevd. I juli arrangeres Vegadagan, 10 dager med kunstneriske innslag, utstillinger og teater.

Vegaøyan ble i 2004 innskrevet på Unescos verdensarvliste. Øya Vega er en av de største øyene i verdensarvområdet, som i alt omfatter 6.500 øyer, holmer og skjær, alle i Vega kommune. Bakgrunnen for verdensarvstemplet er blant annet tradisjonen med sanking av ederdun, som har vært en viktig inntektskilde for befolkningen, ved siden av fiske og fangst.

Barn i følge med en voksen gratis, voksen kr 165

Salg av årskort

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Vega Verdensarvsenter, utstilling og butikk:
27/4 - 4/6: torsdag til søndag kl 11.00-17.00
5/6 - 23/8: alle dager kl 11.00-17.00
24/8 - 8/10: torsdag til søndag kl 11.00-17.00

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Vega Verdensarvsenter og naturområde

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Vega

Det er ikke flere aktiviteter i Vega