Sulitjelma Gruvemuseum og besøksgruve

Gruvemuseet består av redskaper og annet utstyr fra bergverksdriften i Sulitjelma 1887 - 1991, mens besøksgruven gjør det mulig å komme 1,5 km inn i fjellet, for å se malmen på nært hold. Museet har også en utstilling av mineraler som ble utvunnet og funnet i de samme gruvene. Ved museet står ruinene av verdens første elektriske kobbersmelteverk.

Redskapene og gruveutstyret i museet er relatert til de ulike avdelingene som hørte til på verket: kraftverk, elektro-avdeling, mekanisk verksted, snekkerverksted, vaskeri, smelteverk og sykehus. Gruvemodellene gir et innblikk i hvordan driften foregikk inne i fjellet. Museet viser også en stor samling gamle foto fra de ulike gruvesamfunnene rundt om i SulitjelmaI besøksgruven blir besøkende fraktet med lok og vogn 1,7 km inn i fjellet til "Robbins heis", Norges første heissjakt boret med fullprofilmaskin. Derfra fortsetter guidingen i et gammelt gruveområde. I løpet av turen lærer besøkende "gruvespråket", hvordan malmen ligger i fjellet og hvordan den ble brutt og foredlet. Turen tar ca 1 time. Varme klær anbefales. Hjelm, lys, kjeledress og støvler blir utdelt ved ankomst. Bestilles to uker før ønsket dato.

Sulitjelma ligger i et av de mest spennende botaniske områdene i Skandinavia. I området er det anlagt naturstier til tre nedlagte gruveanlegg. Skiltingen langs stiene gir et innblikk i natur, historie og geologi. Mellom Fossen dam og Sjønstå går fjellveien hvor malmen ble transportert de første årene mens det var gruvedrift i Sulitjelma.

Bebyggelsen i Sulitjelma har en egenart med mange arkitekttegnede hus, Namsos- og Lillestrøm-husene, "Plysjbyen", og gruvesamfunnet Jakobsbakken, nedlagt i 1968, men bebyggelsen er bevart.

Arrangementer hos Sulitjelma Gruvemuseum og besøksgruve

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.