Norsk Utvandrermuseum

Over en million menn og kvinner utvandret fra Norge etter 1825. Museets "twist" er å vise allsidigheten i norsk utvandring. Ikke alle nordmenn, som myten vil ha det til, endte opp i Midtvesten, eller i USA. Drivkraften i utvandringen til Amerika var for de fleste arbeid og nye muligheter, og ikke ønsket om et nytt fedreland. Det var mange som kom tilbake, av ulike grunner, kanskje så mange som en fjerdedel. 

Museet har en aktivitetsløype for hele familien, som går gjennom friluftsmuseet, og som setter deltakerne overfor noen av dilemmaene som utvandrerne også måtte ta stilling til. I friluftsmuseet er det flere bygninger karakteristisk for norsk-amerikansk byggestil, blant annet en skole og kirke.

Sommeren 2022 vises utstillingen "Opphavstegn". Hvilken gjenstand synes du best beskriver deg og ditt opphav? Etterkommere etter norske emigranter til USA, og etterkommere av innvandrere til Norge, viser hva de synes er karakteristisk for det landet deres forfedre flyttet fra, og hvordan de viste det i hjemmene deres. I låven er det en utstilling om norsk-amerikaneren Leonhard Seppala (1877 - 1967) og hunden hans Togo. Seppala flyttet til Alaska, senere lenger syd i USA, og regnes som en av verdens beste hundekjørere.

Arrangementer hos Norsk Utvandrermuseum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.