Norsk Skieventyr

Rundturen i museet starter med en visning på storskjerm av skihistorien gjennom 4000 år, fra de første oppfinnelser og frem til dagens twintip og snøbrett. Utstillingene forteller om skieventyret som startet i Morgedal i 1850-årene, om norsk skihistorie generelt, og om pioneren Sondre Norheim spesielt. Han var født i Morgedal og betegnes skisportens far. En annen utstilling forteller om kappløpet mot Sørpolen i 1911, der Olav Bjaaland, også fra Morgedal, deltok på Roald Amundsens ekspedisjon.

Museet forteller også historien om Norges første skivoksfabrikk og om den olympiske ilden, som lyser ute i vannet foran museet. Den ble tent første gang til Vinter-OL i Oslo i 1952, og var siden med å tenne ilden i 1960 og på Lillehammer i 1994. Utstillingskronologien avsluttes med en interaktiv utstilling om twintip og snowboard. Helt til slutt får besøkende en adrenalin-pumpende opplevelse med avansert telemarkskjøring vist i stort format på tre skjermer.

I lekekroken Vesle-Sondre kan de minste underholde seg med Lego/Duplo, sende hoppere utfor i en egen liten hoppbakke, og lage sine egne ski. Museumsbutikk og kafé.

Fra sommeren 2022 åpner en aktivitetspark utenfor museet, en 45 meter lang kopi av Morgedalsvassdraget, den tidligere livsnerven i bygda. Her kan barna fløte miniatyr-tømmer og leke med vann. Det blir så vel enkelte installasjoner som fysisk skilting som forteller historien, og en app til nedlasting.

Fra museet kan man spasere opp til Øverbø, Sondre Norheims fødested. Herfra kan man nyte utsynet, og besøke Sondre-stuen, som har vært målet for tusenvis av skientusiaster på "pilegrimsferd" til den moderne skisportens vugge.

Arrangementer hos Norsk Skieventyr

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.