Næs Jernverksmuseum

Næs Jernverk er det best bevarte av de gamle norske jernverkene. Det var i drift fra 1665 til 1959. Alle de viktigste bygningene som utgjorde et gammelt jernverk er bevart. Museets faste utstillinger holder til i det tidligere maskinverkstedet. Barnevennlige omvisninger hver time. Den romantiske parken Lunden fra 1800-tallet er også en del av museet. Egen lekeplass for de yngste, og aktivitetstilbud for barn. Museumsbutikk og kafé.

I omvisningen inngår alle sentrale bygninger på verket: Masovnbygningen hvor malmen ble omdannet til flytende råjern. Masovnen var den siste i sitt slag i Norge. Hammerbygningen fra 1665, der råjern ble forvandlet til smibart jern, og stål ble hamret ut til lange stenger, jernverkets viktigste salgsprodukt. Hammerne var vannhjulsdrevne, og i aktivitet til 1959. Digelstålverket, der stålet ble varmet opp til 1600 grader, for deretter å støpes til barrer, maskindeler, kanoner mm. Masovnsbygningen, hammerdammen, vannrenne, vannhjul og blåsemaskin er gjenoppbygd så man kan se hvordan produksjonen foregikk på 1700- og 1800-tallet. Kraftkilden var Storelva, som renner tvers gjennom museumsområdet. I tillegg inngår maskinverkstedet, som huser de faste utstillingene.

Solberg Gruve, som leverte jernmalm til masovnen på Nær, ligger 1,5 km fra jernverksmuseet. , er tilrettelagt for publikum. Gruva er ca 150 meter dyp, og tilrettelagt for publikum. Alle som skal inn i gruva må være i følge med en omviser. På turen inn i dypet vil de besøkende kunne gå gjennom flotte fyrsatte stoller og strosser, gå over synker og forbi dype vannfylte sjakter.

Arrangementer hos Næs Jernverksmuseum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.