Næs Jernverksmuseum

Næs Jernverk er det best bevarte av de gamle norske jernverkene, med de viktigste bygningene intakt. Barnevennlig omvisning. Stor park. Mulighet for besøk i Solberg Gruve.

 Museum skrevet med store hvite bokstaver på en grå betongvegg

Illustrasjonsbilde

 Museum skrevet med store hvite bokstaver på en grå betongvegg

Illustrasjonsbilde

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Næs Jernverk er det best bevarte av de gamle norske jernverkene. Det var i drift fra 1665 til 1959. Alle de viktigste bygningene som utgjorde et gammelt jernverk er bevart. Museets faste utstillinger holder til i det tidligere maskinverkstedet. Omvisningene hver time er barnevennlige, og starter med en kort introduksjonsfilm. Den romantiske parken Lunden fra 1800-tallet er også en del av museet. Egen lekeplass for de yngste, og aktivitetstilbud for barn. Museumsbutikk og kafé.

I omvisningen inngår alle sentrale bygninger på verket: Masovnbygningen hvor malmen ble omdannet til flytende råjern, masovnen der var den siste i sitt slag i Norge. I Hammerbygningen fra 1665 ble råjern forvandlet til smibart jern, og stål ble hamret ut til lange stenger, som var jernverkets viktigste salgsprodukt. Hammerne var vannhjulsdrevne, og i aktivitet til 1959. I Digelstålverket ble stålet varmet opp til 1600 grader, for deretter å støpes til barrer, maskindeler, kanoner mm. Masovnsbygningen, hammerdammen, vannrenne, vannhjul og blåsemaskin er gjenoppbygd så man kan se hvordan produksjonen foregikk på 1700- og 1800-tallet. Kraftkilden var Storelva, som renner tvers gjennom museumsområdet. Flere gode badeplasser! I tillegg inngår maskinverkstedet, som huser de faste utstillingene.

Solberg Gruve, som leverte jernmalm til masovnen på Næs, ligger 1,5 km fra jernverksmuseet. Gruva er ca 150 meter dyp, og tilrettelagt for publikum. Alle som skal inn i gruva må være i følge med en omviser. På turen inn i dypet vil de besøkende kunne gå gjennom flotte fyrsatte stoller og strosser, gå over synker og forbi dype vannfylte sjakter.

Se kommende arrangementer for Næs Jernverksmuseum: https://www.jernverksmuseet.no/arrangementer

Fellesbillett Jernverksmuseet og Solberg gruve: barn (6-16 år) kr 45, voksen kr 90, familie (2 voksne + egne barn) kr 200 (gjelder også besteforeldre)

Salg av årskort

Solberg gruve: opptenning av settebål kr 400, vasking av sølv kr 20 pr pose

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

15/5 - 31/8: alle dager kl 11.00-16.00
1 - 30/9: søndager kl 11.00-16.00

Omvisning hver hele time. Bestilles på forhånd på telefon 960 13 384

Solberg gruve:
12/6 - 28/8: søndager kl 11.00-16.00. Omvisninger hver halve time

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Næs Jernverksmuseum

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Tvedestrand

Det er ikke flere aktiviteter i Tvedestrand