Ivelandsgruvene

Ivelandsgruvene er åpne for spennende mineralleting på egenhånd! Det er tre selvbetjente gruver med betalingsboks og informasjonstavle. Med et gruvekort i hånden kan hele familien starte søket etter spennende steiner, og fritt bevege seg mellom de tre gruvene.

Almandin helt tett på, en rød-fiolett mineralstein

Illustrasjonsbilde

Almandin helt tett på, en rød-fiolett mineralstein

Illustrasjonsbilde

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Spennende mineralleting på egenhånd i tre gruver i Ivelandsområdet! Gruvene er selvbetjente med betalingsboks og informasjonstavle. Området er kjent for mineraler som inneholder sjeldne grunnstoffer som for eksempel beryllium, scandium og yttrium. Med et gruvekort i hånden kan hele familien starte søket etter spennende steiner, og fritt bevege seg mellom de tre gruvene.

De tre gruvene som er åpne for besøkende er Knipane, Steli og Solås. Hvert år blir det funnet flotte krystaller i en eller flere av gruvene. Knipane gruveområde er det eldste av de tre, med drift fra slutten av 1800-tallet og et stykke inn på 1900-tallet. Steli gruve var et dagbrudd på 80 x 30 meter, og var i drift i første halvdel av 1900-tallet. Solåsbruddet ble åpnet i 1960 i forbindelse med en stor internasjonal geologikongress og har kun vært drevet på hobbybasis.

Gjennom tidene er det funnet over 100 ulike mineraler i de ca 300 gruvene som har vært brutt på Iveland. Flere av dem i så god kvalitet at de finnes i museer og samlinger over hele verden. Gruvedriften startet på 1800-tallet da Setesdalsbanen åpnet og det ble mulig å frakte steinen ut av området. Det ble drevet kommersiell drift i nesten 100 år, før gruvene ble lagt øde. Ivelandsgruvene kan ikke garantere at alle de besøkende finner krystaller i verdensklasse, men garanterer at muligheten er der!

Et eksempel på områdets spesielle geologi er Ivelandsveggen, en avsagd flere meter høy fjellknaus ved veikrysset i Iveland sentrum. Den har mange mønstre og eksempler på forskjellige bergarter, den eldste mer enn 1000 millioner år gammel. I det nye Sentrumsbygget i Åkle er det mineralutstilling med et stort utvalg av mineraler fra området, og informasjon om geologi og gruvedrift.

Pr person pr dag: Solås gruve kr 50, Steli gruve kr 50. Familie kr 100 pr gruve pr dag

Knipane gruve: kr 100 pr bil pr dag

Betaling via Vipps eller kontant ved ankomst

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Gruvene er selvbetjente og er åpne hele døgnet, hele året

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Ivelandsgruvene

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Iveland

Det er ikke flere aktiviteter i Iveland