Ivelandsgruvene

Spennende mineralleting på egenhånd i tre gruver i Ivelandsområdet! Gruvene er selvbetjente med betalingsboks og informasjonstavle. Området er kjent for mineraler som inneholder sjeldne grunnstoffer som for eksempel beryllium, scandium og yttrium. Med et gruvekort i hånden kan hele familien starte søket etter spennende steiner, og fritt bevege seg mellom de tre gruvene.

De tre gruvene som er åpne for besøkende er Knipane, Steli og Solås. Hvert år blir det funnet flotte krystaller i en eller flere av gruvene. Knipane gruveområde er det eldste av de tre, med drift fra slutten av 1800-tallet og et stykke inn på 1900-tallet. Steli gruve var et dagbrudd på 80 x 30 meter, og var i drift i første halvdel av 1900-tallet. Solåsbruddet ble åpnet i 1960 i forbindelse med en stor internasjonal geologikongress og har kun vært drevet på hobbybasis.

Gjennom tidene er det funnet over 100 ulike mineraler i de ca 300 gruvene som har vært brutt på Iveland. Flere av dem i så god kvalitet at de finnes i museer og samlinger over hele verden. Gruvedriften startet på 1800-tallet da Setesdalsbanen åpnet og det ble mulig å frakte steinen ut av området. Det ble drevet kommersiell drift i nesten 100 år, før gruvene ble lagt øde. Ivelandsgruvene kan ikke garantere at alle de besøkende finner krystaller i verdensklasse, men garanterer at muligheten er der!

Et eksempel på områdets spesielle geologi er Ivelandsveggen, en avsagd flere meter høy fjellknaus ved veikrysset i Iveland sentrum. Den har mange mønstre og eksempler på forskjellige bergarter, den eldste mer enn 1000 millioner år gammel. I det nye Sentrumsbygget i Åkle er det mineralutstilling med et stort utvalg av mineraler fra området, og informasjon om geologi og gruvedrift.

Arrangementer hos Ivelandsgruvene

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.