Herdla Museum og Fort

Herdla er en liten øy nord for Askøy, og forbundet med denne via en bro. Avstanden fra Bergen er ca 45 minutter med bil. Om sommeren er det fine bade- og turmuligheter. Herdlevalen er et unikt naturområde helt nord på øya, med regionens viktigste fugleområde. Beregn ca 1,5 time for å komme rundt. En kortere tur, men også spennende tur, er rullsteinsfjære langs vestsiden av øya.

Museet ligger nord på på øya og forteller om Herdla under 2. verdenskrig, da det var tysk flybase på øya. Rester av rullebanen er godt synlig på Herdlevalen. I utstillingene er det modeller av fly, flyplass og forsvarsanlegg, foruten at det er mange gjenstander fra krigens dager. Hovedattraksjonen i utstillingen er et tysk jagerfly, "Gul 16", som styrtet i 1943, og som lå på havets bunn inntil det ble hevet i 2005. Resten av museet forteller om Herdlas natur og kulturhistorie, og viser hvordan moreneøya Herdla ble dannet. Det fortelles om tidlige bosetninger, storgården Herdla, og øyas lange historie som kirkested og kommunesenter. Naturen og fugleartene på øya blir også omtalt.

Museets andre attraksjon er Herdla torpedobatteri som ble bygget av tyskerne under 2. verdenskrig, og siden overtatt av forsvaret. Det var topp hemmelig under den kalde krigen frem til Sovjetunionens fall, men er siden åpnet for offentligheten. Torpedobatteriet kan kun besøkes med guide. Turen starter ved flyhallen på Herdla og tar ca 1 time og 15 minutter. I omvisningen inngår besøk på radarstasjon, kommandoplassen i fjellhallen, forlegninsgfløyen og selve torpedobatteriet, som er intakt med torpedoer klare til utskyting.

Utstillingen "Doktor Proktors sensasjonelle samling av D.D.S.Ø.I.F. (Dyr du skulle ønske ikke fantes), etter Jo Nesbøs bok, kan ses til etter sommeren. Museet skriver at det "ikkje [tek] ansvar for mareritt, sjokk og andre følger av besøk i utstillinga!"

I nærheten av museet ligger en disc-golf bane med 18 hull, og man kan leie kanoer i sommersesongen. Summa summarum: det er mye å se på og gjøre på Herdla!

Arrangementer hos Herdla Museum og Fort

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.