Herdla museum og fort

Herdla Museum og Fort forteller historien om Herdla under 2. verdenskrig, da det var tysk flybase på øya. Museet viser modeller av fly, flyplass og forsvarsanlegg, foruten at det er mange gjenstander fra krigens dager. Resten av museet forteller om Herdlas natur og kulturhistorie. Museets andre attraksjon er Herdlas torpedobatteri som ble bygget av tyskerne under 2. verdenskrig, og som kan besøkes med guide.

Herdla flyplass - verkstedshangar ved Prestvika

Odd Roar Aalborge, CC-BY-SA 4.0

Gavlen fort på Herdla - kanonbrønner og torpedobatteri ved Gavlevika

Odd Roar Aalborg, CC-BY-SA 4.0

Varslingsradar på Herdla torpedobatteri

Anne Midtrød / Riksantikvaren; CC-BY-SA 4.0

Herdla flyplass - verkstedshangar ved Prestvika

Odd Roar Aalborge, CC-BY-SA 4.0

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Herdla er en liten øy nord for Askøy, og forbundet med denne via en bro. Avstanden fra Bergen er ca 45 minutter med bil. Om sommeren er det fine bade- og turmuligheter. Herdlevalen er et unikt naturområde helt nord på øya, med regionens viktigste fugleområde. Beregn ca 1,5 time for å komme rundt.

En kortere tur, men også spennende tur, er rullsteinsfjære langs vestsiden av øya. Barna liker seg på Herdla, det er spennende stier, bunkere fra 2. verdenskrig, steiner i fjæra og fine klatretrær. Rundt museet er det et lekeområde med sandkasse, slakkline og en klatrepyramide. Tråbiler kan leies på museet og er veldig populære!

Se arrangementer på Herdla museum.

Herdla museum ligger nord på på øya og forteller om Herdla under 2. verdenskrig, da det var tysk flybase på øya. Rester av rullebanen er godt synlig på Herdlevalen. I utstillingene er det modeller av fly, flyplass og forsvarsanlegg, foruten at det er mange gjenstander fra krigens dager. Hovedattraksjonen i utstillingen er et tysk jagerfly, "Gul 16", som styrtet i 1943, og som lå på havets bunn inntil det ble hevet i 2005.

Resten av museet forteller om Herdlas natur og kulturhistorie, og viser hvordan moreneøya Herdla ble dannet. Det fortelles om tidlige bosetninger, storgården Herdla, og øyas lange historie som kirkested og kommunesenter. Naturen og fugleartene på øya blir også omtalt.

Museets andre attraksjon er Herdla torpedobatteri som ble bygget av tyskerne under 2. verdenskrig, og siden overtatt av forsvaret. Det var topp hemmelig under den kalde krigen frem til Sovjetunionens fall, men er siden åpnet for offentligheten. Torpedobatteriet kan kun besøkes med guide.

Turen starter ved flyhallen på Herdla og tar ca 1 time og 15 minutter. I omvisningen inngår besøk på radarstasjon, kommandoplassen i fjellhallen, forlegninsgfløyen og selve torpedobatteriet, som er intakt med torpedoer klare til utskyting.

I nærheten av museet ligger en disc-golf bane med 18 hull, og man kan leie kanoer i sommersesongen. Konklusjon: det er mye å se på og gjøre på Herdla for familier!

Barn/ungdom under 18 år gratis
Voksen kr 120

Salg av årskort

Guidet tur torpedobatteri og museum, voksen kr 150

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

1/1 - 31/3: søndag 12:00-17:00

1/4 - 31/5: lørdag og søndag 12:00-17:00

1/6 - 15/8: tirsdag til søndag 12:00-17:00

16/8 - 30/9: lørdag og søndag 12:00-17:00

1/10 - 30/12: søndag 12:00-17:00

Åpent Skjærtorsdag, 2. påskedag, 1/5, Kr. Himmelfartsdag og 2. pinsedag

Stengt 17/5

1/6 - 30/9: omvisninger i Torpedobatteriet annen hver søndag (oddetallssøndager). Resten av året etter avtale

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Herdla museum og fort

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.