Hegra festning

Festningen het opprinnelig Ingstadkleiven fort, og sto ferdig i 1910. Anlegget er bygget inn i fjellet og har til sammen 350 meter med ganger, tunneler og oppholdsrom. Den lengste tunnelen er kanonhallen på nesten 110 meter. Det er to kommandotårn og seks kanoner i alt. Rundt hele festningen går det delvis overdekte skyttergraver.

I kantinebygget, som ble oppført som en tilnærmet kopi av depotbygningen fra 1917, og som ligger på samme sted er det museum med med bilder fra den spente krigssituasjonen i 1905, og en utstilling med kampene i 1940 som tema, blant annet et billedgalleri, uniformer, våpen og gjenstander mm som ble brukt under 2. verdenskrig. I en bygning overfor museet er det en kanonutstilling (artillerimuseum). 

Ute er det en festningsløype med nummererte stoppunkter, som hver forteller en historie relatert til anlegget. Selvguidingskart fås i kafeen, eller fra brosjyreholdere. Det er to mindre festningsanlegg i nærheten av hovedanlegget, Kleivplassen og Svartåsen. Festningen ligger i et naturskjønt område og egner seg godt til dagsutflukter.

Festningen er et av de meste representative og intakte anleggene som ble bygd i kjølvannet av unionsoppløsningen i 1905. Den var også i aksjon de første dagene etter okkupasjonen i 1940.

Arrangementer hos Hegra festning

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.