Grønsvik Kystfort - Lurøy museum

Grønsvik kystfort er delvis restaurert og omgjort til museum med utstillinger om krigen generelt, og kystfortene spesielt. Det er også en utstilling om Omega, et verdensomspennende navigasjonssystem for amerikanske atomubåter i drift til 1997, hvor eneste norske stasjon lå i Aldresundet i Lurøy kommune.

Kystfortet dekker et område på ca 87 000 m2. Etter krigen ble fortet, på samme måte som mange andre kystfort, utsatt for til dels store ødeleggelser. Uteområdet er tilrettelagt for publikum med gangstier og skilting, og de fleste bunkere, fjellanlegg, kanonstillinger og nærforsvars-stillinger er åpent tilgjengelige hele året.

Grønsvik Hærkystfort ble bygget av den tyske okkupasjonsmakten i perioden 1942-45 og var en del av artillerigruppe Sandnessjøen, en av to artillerigrupper på Helgeland. Batteriet skulle sammen med ni andre batterier beskytte innseilingene til Sjona-, Rana,- og Vefsenfjorden, og i forlengelsen av dette hovedveien gjennom Nordland (nåværende E6), samt NordlandsbanenBemanningen ved fortet besto på det meste av 200 tyske soldater. Byggingen av fortet ble utført av frivillige og tvangsutskrevne norske arbeidere, samt krigsfanger fra Russland og Polen.

Arrangementer hos Grønsvik Kystfort - Lurøy museum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.