Gaustabanen og Gaustatoppen

Turen til Gaustatoppen starter med en elektrisk trikk 850 meter innover i fjellet. Inne i fjellet skifter man til en 1145 meter lang kabelbane med vogner på skinner, og en stigning på 39 grader. Toppstasjonen, Tuddalstippen, ligger 1.800 meter over havet. Turen til toppen tar ca 15 minutter og er en spesiell opplevelse. Mer "skummelt" på vei nedover enn oppover! På toppen av fjellet er det toaletter, varmerom og Gaustatoppen Turisthytte, som tilbyr enkel servering. Og en fantastisk utsikt over 1/6 av fastlands-Norge!

Turen opp med banen kan kombineres med nedfart på ski om vinteren, det er syv nedkjøringer for alpinister med varierende vanskelighetsgrad. Kun tillatt å stå med guide. Når det er snøfritt er gåturen ned en fin opplevelse. Selv om det er langt og bratt til toppen er det overkommelig å gå opp fra p-plassen ved Stavro for de fleste familier med barn i skolealder.

Hvert år i august er det nattevandring til toppen for å markere FNs 17 bærekraftsmål. Stien lyssettes med mange flotte lyspunkter. Start fra Stavro kl 18.00 og konsert på toppen fra kl 23.00. Nattevandringen er blitt et tilløpstykke også for barnefamilier.

Gaustabanen ble åpnet for publikum i 2010, men ideen om banen ble unnfanget i 1953. Det opprinnelige formålet for banen var turisme, men økonomien i prosjektet hang ikke sammen, samtidig som den kalde krigen mellom øst og vest vokste frem. NATO overtok prosjektet, og fra åpningen i 1959 til 1990-årene var banen et lukket NATO-anlegg. Den eneste sivile tilknytning var Gausta hovedsender for radio og fjernsyn som ble åpnet i starten av 1960-årene. I 2006 ble banen åpnet for turisttrafikk på utvalgte dager, men først fire år senere for regulær trafikk.

Arrangementer hos Gaustabanen og Gaustatoppen

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.